Prije 13 godina se desila najunosnija pljačka u BiH: Nestali su milioni KM, a još se ne znaju počinioci

Prije 13 godina se desila najunosnija pljačka u BiH: Nestali su milioni KM, a još se ne znaju počinioci


Spektakularna pljačka, filmska pljačka, pljačka stoljeća,… tim se riječima opisuje akcija maskiranih i naoružanih razbojnika koji su 5. oktobra 2010. godine, usred dana, u 10.45 sati, u mjestu Dužice, iz zasjede napali vozilo zaštitarske firme, pokupili vreće s novcem, te nestali bez traga.

Konvoj, koji je tog jutra krenuo iz Mostara, prevozio je novac iz trezora UniCredit banke. Pošiljku je, u pratnji petorice zaštitara banjalučke security firme, trebalo dovesti do Imotskog, gdje su ih čekale kolege iz hrvatske zaštitarske agencije “Sokol Marić”. Novac je, kako je najavljeno, u Hrvatsku trebao ući preko graničnog prijelaza Gorica – Vinjani Donji, od kuda bi ga zaštitari prenijeli do trezora Zagrebačke banke, u Zagrebu.

No, do granice, a kamoli do Zagreba, novac nije stigao. Na pola puta, od Širokog Brijega do Gruda, u 10.45 sati, na regionalnoj cesti Privalj – Grude R420, u mjestu Dužice, zaštitarsko su vozilo presreli pljačkaši, naoružani puškama i raketnim bacačem. Ispred transportera i putničkog vozila sa zaštitarima, koje je bilo u pratnji, ispriječio se Fiat Ducato, a iza konvoja cestu je blokirao Chrysler.

Iz vozila su izašla četiri maskirana pljačkaša, naoružana puškama i zoljom. Naredili su zaštitarima da izađu iz vozila. Zaprijetili su da će blindirani kombi uništiti plastičnim eksplozivom i raketnim bacačem, te im je vozač, u strahu, otvorio trezor u kom je doslovno bilo pravo blago – 21 vreća puna papirnih novčanica te još 33 vreće s kovanicama. No, kovanice su, očito, bile “pretežak” plijen, pa su se pljačkaši odlučili uzeti “samo” platnene vreće s papirnatim novčanicama, u kojima je bilo tri miliona i 628 hiljada eura. Nakon blindiranog kombija, opljačkali su i prateće vozilo, iz kog su uzeli vreće u kojima je bilo 150 hiljada maraka. Nakon spektakularne pljačke uslijedio je i “vatromet”, prenosi Večernji.

Kako bi uništili tragove, pljačkaši su Fiat Ducato i Chrysler, kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili. Šuškavi milionski plijen ubacili su u Hyundai, kojim su potom pobjegli u nepoznatom pravcu. I to je vozilo kasnije pronađeno zapaljeno, u mjestu Rasno, no pljačkašima, kao ni milionima eura, nije bilo ni traga.

Iako su se spominjala neka imena potencijalnih sumnjivaca, koji bi, eventualno, bili sposobni i za režiju, ali i za izvedbu pljačke takvog kalibra, do konkretnih imena krivaca niti višegodišnja istraga nije dovela.

Teret odgovornosti za filmsku pljačku miliona kod Širokog Brijega, pokušao se prebaciti na bankare i zaštitare. Podignuta je i čak optužnica protiv trojice bankara UniCredit banke, Tomislava Matijevića, voditelja Centralnog trezora te banke, Fabijana Bakovića, voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu i Miljenka Brekala, blagajnika u Centralnom trezoru UniCredit banke te zaštitara, Mate Karamatića, vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljaka zaštitarske agencije iz Banje Luke.

Teretilo ih se za “pomaganje u razbojništvu i nesavjestan rad u službi”, ali Kantonalni sud u Širokom Brijegu je 9. januara 2015. godine donio oslobađajuću presudu za svu četvoricu, što je šest mjeseci kasnije potvrdio i Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

No, ta najveća pljačka na prostorima Bosne i Hercegovine, nije bila i jedina. Nešto manje od godinu prije te, spektakularne pljačke, u mjestu Kruševo, južno od Mostara, po sličnom je scenariju, uz prijetnju zoljom, bio opljačkan blindirani kombi iste zaštitarske agencije koji je prevozilo novac za isplatu penzija. Pljačka se dogodila u trenutku kada su zaštitari novac, iz blindiranog vozila, prebacivali u poštu, u Kruševu. Ukradeno je tada oko 750 hiljada konvertibilnih maraka UniCredit banke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija