FOTO: OPĆINA CENTAR
Prije 55 godina skočila je u Miljacku kako bi spasila dječaka: Hrabra Nurka Burazerović dobila nadgrobni spomenik

Prije 55 godina skočila je u Miljacku kako bi spasila dječaka: Hrabra Nurka Burazerović dobila nadgrobni spomenik


U Aleji velikana na Gradskom groblju “Bare” u Sarajevu danas je otkriven nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović, hrabroj Sarajki koja je dala svoj život da bi spasila dječiji. Ona je 1968. godine skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem, kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića koji je upao u rijeku pokušavajući da dohvati loptu.

Nurka je imala samo 27 godina kada je spasila Ramiza i bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba “Sarajevo”.

Kako je saopćeno iz Općine Centar, inicijativu za postavljanje nadgrobnog spomenika, gdje je ukopana Nurka Burazerović, koja je potekla od komšija iz naselja Jezero, uputio je vijećnik Općinskog vijeća Centar Velija Katica. Načelnik ove općine Srđan Mandić prihvatio je inicijativu i iz općinskog budžeta odobrio iznos od 4.786 KM za izgradnju nadgrobnog spomenika.

Spomenik je danas otkrio Mandić sa članovima porodice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija