Prilikom gradnje arapske kuće u Brezi bezobzirno uništena nekropola stećaka!

Foto: Facebook

Nekropola stećaka u Koritima kod Breze suočava se s devastacijom koju je izazvao arapski investitor, gradeći privatnu kuću na toj lokaciji.

Informaciju i fotografije o ovom poražavajućem događaju podijelio je Feđa Kulina, PR Fondacije “Čuvari baštine – Bassania”, zajedno s Emirom Medanhodžićem, predsjednikom Upravnog odbora Fondacije.

Nažalost, dio nekropole stećaka je izmješten i polomljen kako bi se napravio prostor za novu izgradnju, a fotografije jasno pokazuju devastaciju. Ovo nije prvi slučaj ovakvog uništavanja kulturnog i historijskog naslijeđa, a prema riječima autora informacije, ovo je već treći sličan slučaj u ovom mjesecu.

Reakcija Fondacije “Čuvari baštine – Bassania” i njihov apel nadležnoj zaštitnoj instituciji, Zavičajnom muzeju Visoko, je hitna intervencija kako bi se nekropola sanirala i počinioci adekvatno kaznili. Ovo uništavanje kulturnog blaga nije samo materijalna šteta, već i moralni i historijski gubitak za zajednicu.

Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva u kojima se naša kulturna baština suočava s prijetnjom uništenja. Apel je stoga upućen svim relevantnim institucijama i građanima da se pridruže u zaštiti i očuvanju našeg vrijednog naslijeđa.

Fondacija “Čuvari baštine – Bassania” poziva sve da se pridruže u naporima očuvanja kulturnog naslijeđa i da zajedno radimo na sprečavanju daljeg uništavanja.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79