Pripadnici FUP-a pušteni na slobodu

Sud Bosne i Hercegovine je odlučio o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi pritvor za 18 osumnjičenih, koji su uhapšeni u akciji “Black Tie 2”. Tako su na slobodu pušteni pripadnici FUP-a, direktor FUP-a i šef specijalne policijske jedinice, a uskoro će biti poznato i za ostale šta je odlučeno.

Kako nam je potvrđeno iz Federalnog ministarstva policije, na slobodu je pušten prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović i trojica pripadnika ove policijske agencije Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.

Sud BiH je utvrdio da ne postoji osnovana sumnja Tužilaštva BiH da su navedeni počinili krivična djela, što u suštini znači da tužilac nije ubijedio sud u potrebu da do kraja istrage oni ostanu u pritvoru.

U rješenju se međutim navodi i kako su tvrdnje protiv njih zasnovane na indicijama i posrednim saznanjima trojice policijskih službenika, a koja se ne mogu koristiti kao dokazi. Zbog toga je moguće da istraga u smjeru pripadnika FUP-a i dvojice visokih službenika Munjića i Selmanovića se neće dalje ni razvijati.

Jučer su održana ročišta za određivanje pritvora, prvo u 13 sati kada su predložene mjere zabrane za pet osoba, među kojima su i dvojica osumnjičenih koji su priznali određena krivična djela. Na tom ročištu je dat uvod u to ko je kakvu ulogu u kartelu imao, a na drugom ročištu, koje je održano sat i po kasnije, zatražen je pritvor za 18 osoba i detaljno su iznesene tužilačke sumnje.

Svi zajedno se sumnjiče da su učestvovali u krivičnim djelima povezanim s organizovanim kriminalom, kao što je pranje novca, prodaja narkotika, zloupotreba položaja, primanje nagrade i slično.

Pojedinačno, za Munjića se sumnja da je kao v. d. direktor FUP-a od 2016. do danas propustio izvršiti službene dužnosti s obzirom na to da su pripadnici FUP-a bili angažovani kao fizičko osiguranje osobi za koju su morali znati da je sigurnosno interesantna, a to je Edin Gačanin, vođa superkartela.

Kadić, Čatić i Druškić su, prema navodima Tužilaštva, čuvali Gačanina, a za to ih je angažovao biznismen Gordan Memija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79