Pripadnicima HVO smeta mural posvećen Alagiću u Travniku: “Ovo je strašna opomena Hrvatima BiH”

U Travniku, na Kalibunaru, jutros je osvanuo mural naslikan u čast legendarnog generala 7. korpusa Armije RBiH, Mehmedu Alagiću. Mural se nalazi u neposrednoj blizini raskrsnice na magistralnom putu M-5, tačnije preko puta džamije na Kalibunaru.

U potpisu ovog grafita, baš kao i na muralu posvećenom majoru Mihajlu Petroviću na Centralnom trgu, stoji grupa TFC. Podsjetimo, rahmetli general Mehmed Alagić je uz komandanta Petog korpusa ARBiH Atifa Dudakovića komandovao jedinicama koje su 1995. bile nadomak Banja Luke i Prijedora.

Bio je simbol bh. otpora, ali i simbol obnove i izgradnje Sanskog Mosta. Preminuo je 2003. godine u rodnom selu Fajtovcima. Hiljade ljudi je bilo na dženati legendarnog generala, a tadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa Cerić umjesto “Da li mu halalite” na toj dženazi rekao “Halališ li im?”.

Ziska Alagić: Moj Mehmed se borio za ovu državu, nepravdu je doživio, meni ne daju njegovu generalsku penziju

Ali borci HVO ne misle tako.

Bivši predsjednik Udruge “Munje Središnje Bosne” Ilko Milić koji je sada zadužen za operativne zadaće, kao bivši pripadnik HVO-a s tog područja kaže nam da je ovaj mural “strašna napomena Hrvatima o tome da su ideje muslimana još uvijek prisutne i žive”:

“To je samo nastavak kampanje udara na Hrvate koja se svakodnevno provodi putem federalne i lokalne televizije, pa kad još pridodamo šutnju Hrvata, nama u BiH ne preostaje ništa drugo nego da se međusobno žalimo jedni drugima”, kaže Ilko Milić.

On podsjeća na mučnih 316 dana okupacije Lašvanske doline, a za pokolje nad Hrvatima koji su se dogodili na tom području, Mehmeda Alagića proziva izravnim krivcem.
“Za slabo procesuiranje bošnjačkih zločinaca krivi su i hrvatski političari koji ništa ne čine”

“Unatoč svemu, on je za ovdašnje Bošnjake heroj ali to je samo zato jer oni nemaju ‘drugu sliku’ o onome što su njihovi sunarodnjaci činili u vrijeme rata. Također moram naglasiti da su pripadnici i zapovjednici Armije BiH koji su direktno ili zapovjedno odgovorni za silne zločine nad Hrvatima, rijetko ili nikako procesuirani isključivo zbog slabe zainteresiranosti ili osobnih interesa političara i udruga koje predstavljaju Hrvate BiH.

Govoreći o interesnim skupinama, Milić navodi pojedine predsjednike HVO udruga koji trenutačno podupiru aktualnog premijera Fadila Novalića:

“Pristaju na neke pogodnosti koje im on nudi samo zato jer je u novoj kampanji i svaki mu je glas bitan. S druge strane ne razumijem svoje suborce koji ne prepoznaju da je podrška Novaliću – podrška SDA u čijem programu za Hrvate nema mjesta”, kaže nam Ilko Milić, a članovi njegove udruge potpuno se s njim slažu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79