Pritisci na preživljavanje penzionera u FBiH: Najniža penzija treba biti 1000 KM

Pritisci na preživljavanje penzionera u FBiH: Najniža penzija treba biti 1000 KM


Isplata majskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje sutra, a na 447.389 korisnika rasporedit će se ukupno 290 miliona KM.

Iako su iznosi najnižih penzija, koje prima većina penzionera, nedovoljni čak i za osnovne potrebe, svaka najava isplate iz Zavoda PIO FBiH donosi olakšanje.

Najniža penzija za maj iznosi 573,53 KM, dok je zagarantirana na 684,48 KM, a najviša se penzija penje do 2.867,65 KM, saopćeno je iz Zavoda.

Međutim, stvarnost penzionera u FBiH prikazuje drugačiju sliku, gdje se svaki peti u mjesecu suočava s teškoćama i strepi od računa na bankomatima i šalterima banaka.

S druge strane, sa najnižom penzijom ističu da je život penzionera vrlo težak. Minimalna penzija trebala bi biti do 1.000 maraka, pa bi se moglo živjeti bolje.

Mnogi penzioneri se pitaju kako preživjeti s minimalnim primanjima, dok vlast tvrdi da nema dovoljno sredstava. U takvoj situaciji, mnogi osjećaju da je vrijeme za akciju, jer samo zajedničkim djelovanjem može doći do promjena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija