Priveden na granici u Bijeljini 27 godina nakon zločina

Jovica Bursać (48), državljanin Srbije, lišen slobode je na međunarodnom graničnom prelazu Popovi po potjernici Interpola Zagreb.

Iz Granične policije BiH saopćeno je da su pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina u srijedu priveli J. B., državljanina Srbije, za kojeg je graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Zagreb raspisao potjernicu zbog krivičnog djela likvidacija bez predumišljaja.

On je nakon toga predat Sudu Bosn i Hercegovine, koji mu je danas odredio privremeni pritvor u trajanju od 18 dana.

Bursaća, naime, hrvatsko pravosuđe traži zbog procesuiranja za likvidaciju koje se dogodilo 23. 5. 1994. godine, kada je ispred ugostiteljskog objekta u Ličkim Osredcima kod Zadra, nakon kraće svađe, iz automatske puške izrešetao poznanika Milorada Bokana.

Tereti se da je nakon svađe s Bokanom u gostionici, otišao svojoj kući, iz koje je uzeo poluatomatsku pušku u vlasništvu ujaka, te se ispalivši dva hica uputio prema gostionici.

Ugledavši Bokana ispred, Bursać je ispalio hitac u njegovom pravcu pogodivši ga u rame, a kada se okrenuo i potrčao, ispalio je u njega i drugi hitac, zbog čega je ovaj pao pored puta. Nakon toga mu je prišao te mu je, dok je ležao potrbuške, sasuo osam hitaca u leđa.

Optužnicom tadašnjeg okružnog tužilaštva u Kninu Bursać je nepravomoćno proglašen krivim i 1994. pritvoren u kninskom pritvoru koji je bio u sastavu tzv. SAO Krajine. Međutim, nekoliko dana prije “Oluje” pušten je iz pritvora i s još devet pritvorenika upućen u ratnu jedinicu Krajine. Nakon rata iz Ličkih Osredaca odselio je na Kosovo, gdje od tada živi.

Prema pisanju hrvatskih medija, predmet protiv Bursaća Županijski sud u Zadru je 2014. godine ustupio pravosuđu Kosova. Međutim, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je utvrdilo da nisu ispunjeni uvjeti za ustupanje krivičnog gonjenja jer ima državljanstvo Hrvatske.

Županijski sud u Zadru potom je donio rješenje da mu se sudi u odsustvu. Međutim, nakon žalbe njegove odbrane Visoki kazneni sud Hrvatske je u 9 mjesecu ove godine ukinuo to rješenje.

Odbrana Jovice Bursaća tvrdi da je u cijelom slučaju nastupila zastara vođenja krivičnog postupka piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79