Privedeno troje zbog sumnje u namještanje vozačkih ispita

U sklopu istražnog predmeta nazvanog „Vozač 2“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK tokom jučerašnjeg dana priveli su tri osobe, a obavljen je i pretres prostorija Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture USK u Bihaću koje koristi Odsjek za saobraćaj.

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva USK, a prema nezvaničnim informacijama privedeni su Damir Redžić, pomoćnik resornog ministra za saobraćaj te Ahmedin Balićevac, predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita USK, kao i vlasnik jedne auto škole iz Bihaća.

Do njihovih izjava još nismo uspjeli doći.

Svi oni se terete za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te primanja dara ili mita, odnosno za namještanje polaganja vozačkih ispita, prenose Nezavisne.

„Uglavnom riječ je o polaganju vozačkih ispita na nerelugaran način, a do hapšenja osumjičenih vodile su anonimne prijave građana, ali i uočene neregularnosti komisije čiji je zadatak da provodi nadzor i vrši kontrolu kada se radi o polaganju vozačkih ispita“, kazali su u Tužilaštvu USK.

Ministar obrazovanja u Vladi USK, Damir Omerdić, izjavio je kako ovo nije prvi put da su uočene zloupotrebe u ovoj oblasti.

„Mogu reći kako smo u jednom periodu dobijali veliki broj anonimnih prijava u kojima su se građani žalili na neregularnosti i mi smo ih proslijeđivali nadležnim organima“, kaže Omerdić.

Također, treba naglasiti kako je ovo četvrta po redu istraga vezana za zloupotrebe prilikom polaganja vozačkih ispita koja se provodi u ovome kantonu u poslednje četiri godine.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je u junu protekle godine Bajazita Topića (60) iz ovog mjesta na 22 mjeseca zatvora za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, jer je 2017. godine u Velikoj Kladuši kao član komisije za polaganje vozačkog ispita primao mito od instruktora i kandidata.

Prema presudi, uzimao je iznos od 100 KM po kandidatu kako bi im omogućio da polože praktični dio vozačkog ispita.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79