Priznate “kovid potvrde” za građane BiH nakon Nove godine?

Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici odžanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda

Posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH, kojim će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja kovid potvrda u BiH, je u pripremi. Iz nadležnog ministarstva iz RS potvrdili su da su upoznati s tim, a iz Ministarstva zdravlja FBiH kažu da su oni davno dali saglasnost za uvođenje jedinstvenih kovid potvrda.

Kako su u Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali za “Nezavisne novine”, proces usaglašavanja je u toku, a on konačno treba da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, koja se očekuje nakon Nove godine.

– Nakon toga će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass – kazali su u MCP BiH.

Dodali su da će, nakon što EU verifikuje bh. sistem, biti moguće izdavanje međunarodno priznatih kovid potvrda i u BiH.

Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici odžanoj 16. decembra dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova za iskazivanje interesa za priključenje BiH sistemu EU digitalnih kovid potvrda.

– Ministarstvo civilnih poslova će organizovati ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenje i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih kovid-19 potvrda u BiH – saopštili su u Vijeća ministara BiH.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su za “Nezavisne novine” istakli da je u toku usaglašavanje sporazuma između institucija nadležnih za zdravstvo u BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Sporazumom će biti definisani uloge i poslovi nadležnih institucija u ispunjavanju zahtjeva Evropske unije, a to podrazumijeva i uspostavljanje i upravljanje pristupnom tačkom, što je tehničko pitanje – ističu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

S druge strane, u Ministarstvu zdravstva FBiH su kazali za “Nezavisne novine” da nisu zvanično obaviješteni od strane Ministarstva civilnih poslova BiH o posebnoj vrsti sporazuma o izdavanju kovid potvrda, te ne mogu komentarisati.

“Federalno ministarstvo zdravstva početkom 2021. godine dalo je saglasnost za izdavanje kovid potvrda na nivou BiH”, kazali su iz resornog ministarstva.

Potreba da se uvede jedinstvena kovid potvrda za sve državljane BiH je neophodna prije svega jer se nerijetko dešava da vakcinisani građani BiH, bez obzira na to koju vakcinu protiv virusa korona su primili, nailaze na blokade na granicama zemalja EU, jer problem predstavlja to što BiH nema jedinstvenu kovid potvrdu te se često QR kod ne može očitati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79