Problem profesionalnih žalilaca može se riješiti samo jednom rečenicom

Problem profesionalnih žalilaca može se riješiti samo jednom rečenicom


Profesionalni žalitelji predstavljaju dugogodišnji problem u sistemu javnih nabavki u BiH.

Ovaj problem je izazvao zabrinutost među ponuđačima i ugovornim organima, kao i nevladinim organizacijama i medijima.

Neki eksperti predlažu jednostavna rješenja, poput uvođenja obaveznih naknada pri podnošenju žalbi, dok drugi smatraju da je neophodno donošenje potpuno novog Zakona o javnim nabavkama.

Eksperti za javne nabavke s kojima je Žurnal razgovarao kažu da je rješenje jednostavno.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere smatra da je potrebno samo u dio Zakona o javnim nabavkama koji se odnosi na žalbeni postupak unijeti jednu rečenicu, jedan stav, koji bi okvirno trebao imati sljedeću formulaciju: ”Ponuđač je prije pokretanja žalbenog postupka dužan uplatiti zakonom propisanu naknadu”.

„Sve ovo se može riješiti kroz usvajanje potpuno novog Zakona o javnim nabavkama čije je usvajanje, prema Strategiji razvoja sistema javnih nabavki u BiH, planirano krajem 2025. godini“, navodi Golubović.

Dalje ističe da je rješenje ovog problema bitno i da ga ne treba zanemariti, ali da ovo svakako nije najveći problem s kojim se suočava sistem javnih nabavki.

Međutim, postoji šira rasprava o tome da li je problem profesionalnih žalilaca najveći izazov s kojim se suočava sistem javnih nabavki.

Đenan Salčin ističe da su oni posljedica neadekvatne pravne zaštite i lošeg stanja u sistemu, dok Slobodan Golubović upozorava na politizaciju problema i moguće pokušaje eliminacije konkurencije u postupcima nabavki.

Očekuje se da će izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama uvesti strože mjere protiv profesionalnih žalitelja i unaprijediti sistem kako bi se osigurala transparentnost i efikasnost u javnim nabavkama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija