Problemi u porodilištima u BiH su privukli međunarodnu pažnju!

Koalicija Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača je objavila saopćenje o 52 krivične prijave koje je Udruženje “Baby Steps” pretalo Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Problemi u bosansko-hercegovačkim porodilištima su privukli međunarodnu pažnju, a u Bosni i Hercegovini još uvijek se negira i akušersko nasilje i korupcija koji su prisutni u svim porodilištima u državi.

Pedeset dvije žene podnijele su krivične prijave protiv ljekara, medicinskih tehničara i babica u bosansko-hercegovačkoj bolnici, za fizičko nasilje i traženje mita u trenucima dok su se porađale.

Ova krivična prijava tužilaštvu je najveća akcija ikad poduzeta da se obznani, zaustavi i kazni rasprostranjeno nasilje i korupcija koji su svakodnevnica u bosansk-hercegovačkim porodilištima.

Medicinsko osoblje u javnoj Kantonalnoj bolnici Zenica je sada i formalno suočeno sa optužbama za korupciju, iznudu, nesavjesno liječenje, zloupotrebu položaja i druga krivična djela. Prijava je upućena Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, 21. septembra, od strane Udruženja Baby Steps, sa sjedištem u Sarajevu, koje podržava porodilje i istražuje kriminalna ponašanja u porodilištima.

„Ovakva zlodjela stavljaju mrlju i na lica časnih pripadnika medicinske profesije i moraju biti kažnjena. Ovim ljekarima ne smije biti dozvoljeno da obavljaju dužnost nakon ovakvih saznanja i da budu dio veličanstvenih trenutaka, kakvo je rođenje novog života. Oni moraju odgovarati i biti kažnjeni za svoju okrutnost“ istakla je predsjednica Udruženja Baby Steps, Amila Tatarević.

Krivične prijave su kulminacija višegodišnjih napora Udruženja Baby Steps u prikupljanju video i pisanih svjedočanstava porodilja koje su bile žrtve kriminalnog ponašanja tokom poroda. Ono što je ključno, istakla je Tatarević, je da svjedočanstva sadrže imena ljekara, medicinskih tehničara i babica koje su izvršioci. Sada tužioci imaju sve informacije koje su im potrebne da podignu optužnice.

„Ove hrabre porodilje odlučile su da moraju uraditi nešto da zaustave nasilje i zloupotrebe. Stale su pred kamere i ispričale svoje iskustvo, kako bi ućutkale one koji negiraju probleme u porodilištima“ rekla je Tatarević. „Ovaj kriminal dešava se svaki dan. Sada smo izdvojili njihova imena. Primjetan je obrazac zloupotrebe od strane dva ili tri ljekara. Sada tome stajemo u kraj i pravda stiže“

Dokazi uključuju lična svjedočenja desetaka žena koje su ostavljene u agoniji, usred poroda, od ljekara koji su im odbili pružiti tretman dok ne plate mito. Jedna porodilja je izjavila da je ljekar nepotrebno izazvao prijevremeni porod, kako bi sam prouzrokovao hitnu situaciju i tražio mito. Druge porodilje izjavile su da su zlostavljanje i neadekvatno tretirane iako su platile mito.

Iskustvo žrtava u videu Baby Steps (sa engleskim prevodom):

„Rečeno mi je da babici dam 25-50 eura, da izbjegnem takozvano sječenje i šivanje.“

„Sestra mi je otvoreno rekla: „Ako mi želiš dati novac, možeš to uraditi sada dok smo same“.“

„Vjerujte kada vam kažem, da sam se suzdržavala da ne skočim kroz prozor jer se nisam imala kome požaliti“

„Ovo zlostavljanje prelazi granice onoga što se realno može smatrati humanim ponašanjem. Svako ko može zaustaviti ovakve okrutnosti, ali da da to ne radi – je saučesnik“ rekao je Mark Worh iz Whistleblowing International i Koalicije Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača.

Korupcija i zloupotrebe u porodilištima su javna tajna u Bosni i Hercegovini, koja je prešućena od bolnica i ignorisana od strane javnih zvaničnika desetljećima. Polovina žena koje je Baby Steps anketirao, rekle su da su dale novac ili poklon prije ili nakon poroda. Jedna trećina je izjavila da su to uradile u tajnosti, dozvoljavajući da ljekari i tehničari prikriju korupciju. Prosječni iznos mita je 70 eura, što na godišnjem nivou iznosi 1 milion eura u državi.

Baby Steps detaljni izvještaj o korupciji i lošim tretmanima „Borba protiv korupcije u porodilištima“ je dostupan OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79