Pročitajte detalje skandaloznog pisma kojim je Dodik pokušao spriječiti glasanje BiH u UN-u

Opstrukciju je pokušao provesti pismom u saradnji s ruskim diplomatama pri svjetskoj organizaciji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pokušao je spriječiti ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama da glasa za rezoluciju kojom je Generalna skupština UN-a u srijedu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, a tu je opstrukciju pokušao provesti pismom u saradnji s ruskim diplomatama pri svjetskoj organizaciji.

Ivica Puljić, dopisnik AlJazeere Balkans iz Washingtona pročitao je detalja tog pisma, s kojim je Dodik pokušao mimo diplomatski utvrđenih procedura raditi protiv diplomatske misije vlastite države.

Opozicija iz RS-a ponovo srlja za Dodikom: Ne žele sudjelovati na sjednici o invaziji u Ukrajini

Pismo je Dodik dostavio dan prije nego će prestati rusko predsjedavanje Vijećem sigurnost UN-a i upravo ga je ruski ambasador, tada predsjedavajući Vijeća sigurnosti, predočio ostalim dimplomatama u UN-u.

A, u pismu je između ostalog pisalo da “Dodik kao srpski predstavnik u tročlanom Predsjedništvu BiH, u svjetlu situacije u Ukrajini (za Dodik je pokušaj ruske okupacije Ukrajine – sitaucija) javlja da je Sven Alkalaj bosanski ambasador u UN-u lično, jednostrano i neodobreno iznio stav da BiH podržava Rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se osuđuje Rusija za agresiju na Ukrajinu. Mi nismo postigli jednoglasno mišljenje u BiH i to je privatno mišljenje, a ne mišljenje Bosne i Hercegovine.”

Dodik je također u tom pismu napisao da “BiH treba biti neutralna, zbog svoje istorije, zbog građanskog, etničkog rata (Dodik tako opisuje agresiju i pokušaj uništenja koji je BiH preživjela 90-tih godina prošlog vijeka)”.

Skandalozno: Dodik preko ruske misije pisao UN-u i tvrdio da je BiH neutralna o ratu u Ukrajini

Još je ustvrdio da je “BiH konfederacija dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, te da “Sven Alkalaj opetovano krši pravila i zloupotrebljava poziciju čime ugrožava proces pomirenja u Bosni i Hercegovini”, prepričao je dijelove Dodikovog skanadloznog pisma Puljić u javljanju iz Vašingtona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79