Procurio nacrt zaključaka iz EU: Važne vijesti za Bosnu i Hercegovinu!

Procurio nacrt zaključaka iz EU: Važne vijesti za Bosnu i Hercegovinu!


Na samitu lidera EU u Bruxellesu u četvrtak, odlučit će se otvoriti pregovore s BiH te zatražiti izrada pregovaračkog okvira za navedene pregovore.

Prema dokumentu u koji je Jutarnji list imao uvid, Evropsko vijeće će donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH u skladu s prethodnim preporukama Komisije.

 
Ova rečenica u nacrtu je rezultat dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog vijeća. U dijelu koji se tiče proširenja EU, ističe se potreba za paralelnim reformama i u EU i u državama kandidatima kako bi se osigurala spremnost za proširenje na vrijeme.
 

Nadalje, naglašava se da se rad na unutarnjim reformama EU i proširenju mora nastaviti paralelno kako bi se osiguralo da i buduće zemlje članice i EU budu spremne za proširenje na vrijeme.

Također, na sljedećem samitu planirano je raspravljati o unutarnjim reformama EU s ciljem usvajanja smjernica za te reforme.

 
Evropska komisija već je izradila strategiju za reforme EU kako bi se pripremila za proširenje. Što se tiče pitanja proširenja, u zaključcima će se samo spomenuti da se mora nastaviti rad na nacrtima pregovaračkog okvira za Ukrajinu i Moldaviju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija