Prof. dr. Gavrankapetanović: Nastavit ćemo ponosno stajati i biti uz naše pacijente

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas obilježava 155 godina od osnivanja ove zdravstvene ustanove.

U povodu ovoga održana je konferencija za medije na kojoj je direktor prof. dr. Ismet Gavrankapetanović prezentirao rezultate rada za proteklih deset mjeseci te planove za budući period.

Veliki izazovi

– Opća bolnica danas bilježi 155 godina svog postojanja. Više od stoljeća i pol ova bolnica liječi svoje pacijente. Vihori ratova, nesreće, bolesti prolazili su ovim prostorima, a bolnica je stajala ponosno i pružala nadu onima koji su bolesni, koji pate i kojima je teško. Na današnji dan izražavam zahvalnost svakom uposleniku i građanima Sarajeva – rekao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Istakao je da je bolnica utemeljena 1866. O snovao ju je, kao tursku vojnu bolnicu, Topal Šerif Osman-paša, koji je postao bosanskim velikim vezirom 1860. Glavni objekat je projektovao makedonski neimar Andrija Damjanov, a gradnju i sporedne objekte radili su Splićani Moise i Lindarovć.

– Ovo je mjesto gdje se susreću i radost i tuga. Mi uposlenici sa bolesnim i njihobvim porodicama dijelimo svaki dan – istakao je direktor Opće bolnice.

Prof. dr. Gavrankapetanović rekao je da se Opća bolnica nalazi pred velikim izazovima u vrijeme pandemije, te da je sistem bio praktično zatvoren, a koliko se brojke razlikuju u aprilu prošle i ove godine naveo je kroz nekoliko podataka.

Jedan podatak najbolje govori o tome šta smo uradili u ovom periodu. O

– Prošlog aprila bilo je 96 prijema, a ovog apšrila 934. U aprilu 2020. bio je 5.309 pregled,a sada 27.773. Brojevi su preko 500 puta uvećani, Imamo i tri poroda u prošlom aprilu, a ove godine 107 poroda – naveo je prof. dr. Gavrankapetanović.

Tako ju od oktobra prošle godine u Trijažnoj ambulanti opservirano 8.693 pacijenta. na Respiratornoj jedinici od 14, novembra do 5. maja primljeno je 204 pacijenta, intubirano 93, a izmješteno i otpušteno 119.

– U izolatoriju od oktobra 2020. godine do danas hospitaliziran je 1.561 pacijent. Kući je otpušteno njih 1.521 – istakao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Od 17. jula ukupno pruženih usluga mimo Covida bilo je 1.119.495.

Na Urgentnom centru izvršen je 25.201 pregled. Ukupno je bilo 6.396 operacija.

U bolnicu je primljen 9.581 pacijent.

Politika previše uplela prste u zdravstvo

Ministar zdravstva KS Haris Vranić rekao je Sarajevo ima sreću da, sticajem okolnosti, ima dvije bolnice.

– Nije to čest slučaj, da bi za grad veličine Sarajeva i jedna bolnica bila dovoljna sa zdravstvene tačke gledišta. No, ako to gledamo iz političkog ugla, postojanje dvije bolnice se pokazalo kao spasonosno rješenje za naše građane. To se pokazalo za vrijeme agresije na našu državu, a evo i sada za vrijeme pandemije, ali smo sada u ratu sa nevidljivim neprijateljem – rekao je Vranić

Opća bolnica je osnovana još u 19. stoljeći i prolazila je kroz različite sisteme vlasti, naveo je on.

– Vojna bolnica je uživala veliki ugled i drago mi je da je Opća bolnica zadržala taj ugled. Za to su zaslužni i uposlenici i uprava predvođeni direktorom prof. dr. Gavrankapetanovićem. Tokom pandemije sam svjedočio da naši građani govore naglas da žele da se liječe u Općoj bolnici, imajući veliko povjerenje u stručnost uposlenih iako ova bolnica nema kapacitete kao što ima KCUS. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim doktorima, medicinskim radnicima i svima koji su omogućili da se izborimo sa tri vala epidemije koronavirusa. To su naši istinski heroji koji su rizikovali svoje živote da spasu pacijente – kazao je Vranić.

Prisjetio se i svih medicinskih radnika koji su izgubili životnu bitku u borbi s koronavirusom.

– Šaljem iskreno saučešće i zahvalnost članovima njihovih porodica. naše misli su uz vas – dodao je on.

Konstatirao je i da su mnoge kolege, doktori imali priliku da se upoznaju s radom bolnica širom svijeta.

– Oni će sigurno moći potvrditi da se u državama razvijene demokratije poštuje i čuva neovisnost zdravstvenog sistema od politike. U BiH, politika je previše umiješala svoje prste u zdravstvo i to se mora što prije mijenjati. Zdravstvenim ustanovama moraju upravljati najbolji menadžeri, najcjenjeniji stručni kadrovi koji su cijenjeni od svojih kolega, javnosti, a ne osobe sumnjivih obrazovnih i profesionalnih kvaliteta, a koje imaju jake i bliske veze u politici. Doktori bi bili najsretniji da se mogu baviti poslom za kojeg su se godinama školovala. Rijetki su oni koji su spremni sve to zanemariti i fokusirati se na politiku. Međutim, kada se politika u tolikoj mjeri bavi vama da vam u određenim situacijama onemogućava normalan rad i edukaciju, onda dobivate želju da to promijenite. najefikasniji način je da se vi počnete baviti politikom kad se ona bavi vama – istakao je Vranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79