Prof. dr. Smajić iz Tuzle poručuje: Odlaze ljudski životi i nije se lako s tim nositi

Usljed posljedica zaraze koronavirusom i izuzetno teške kliničke slike u Repiratoronom centru UKC-a Tuzla je jučer preminulo sedam pacijenata, dok su još četiri u kovid bolnicama izgubila životnu bitku, što je ukupno 11 smrtnih slučajeva u jednom danu, potvrđeno je Federalnoj televiziji.

”Jučer je bio najcrnji dan, kada su u pitanju smrtni slučajevi. Uz sve napore koje smo uložili i koje svakodnevno ulažemo u Respiratornom centru smo izgubili sedam života”, kaže nam prof. dr. Jasmina Smajić, v.d. načelnice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla.

Kako nam je potvrđeno, u Respiratornom centru je 25 pacijenata. Od tog broja dvanaest je na mehaničkoj ventilaciji, dok je osam na oksigenoterapiji sa visokim, a pet s niskim protokom kiseonika.

U razgovoru za FTV prof. dr. Jasmina Smajić izražava zabrinutost sve težim kliničkim slikama mlađih pacijenata, a na naše pitanje o umoru i naporima koji ona i njene kolege ulažu u spašavanje ljudskih života dodaje:
”Vjerujte da me je strah na šta će sve ovo izaći i kako ćemo se izboriti sa svim tim ukoliko ovo potraje duži vremenski period a ne regrutuju se nove snage i ne educira novi kadar. Osoblje je umorno, ali i pored toga izvršavamo radne zadatke. Ovo što se dešava u proteklih 15 do 20 dana je zastrašujuće. Pacijenti srednje i mlađe životne dobi dolaze bez ikakvog komorbiditeta u izuzetno teškom kliničkom obliku. Teško nam je zbog tih mladih ljudi. Teško nam je zbog starijih pacijenata. Sve su to nečije majke, očevi, sestre i braća. Odlaze ljudski životi i nije se lako s tim nositi”, potcrtava prof. dr. Jasmina Smajić, koja je od prvog dana pandemije na prvoj borbenoj liniji u ”crvenoj zoni” Respiratornog centra UKC-a Tuzla, gdje se najteži pacijenti bukvalno bore za dah.

Nekoliko njenih kolega, spašavajući ljudske živote usljed zaraze koronavirusom izgubilo je život.

”Sve ovo dugo traje. I mi smo ljudi i trošimo se, i jednostavno ova bolest koja narušava imunološki sistem, koji je kod zdravstvenih radnika vjerovatno narušen i hroničnim zamorom,doprinese tome da i zdravstveni radnici izgube svoje živote”, dodaje prof. dr. Smajić.

Rad u četverobrigadnom sistemu, rizikujući vlastiti život, postali su svakodnevnica za ljekare UKC-a. Njega kovid pacijenata zahtijeva dodatni napor. Prof. dr. Jasmina Smajić i dalje se bori i neće posustati.

”Ne samo ja. Sve moje kolege. Svi naši tehničari, sve medicinske sestre, svi nemedicinski radnici vjerovatno u toj silnoj želji da se pomogne pacijentima i vjerovatno uz neku nadu da će ovome nekad doći kraj, to nam daje snagu i ne razmišljamo da bi trebali posustati. Ne smijemo posustati, jer ako posustanemo pitam se na što će sve ovo izaći”, zaključuje prof. dr. Smajić razgovor za FTV.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79