Promet na sarajevskom aerodromu u padu već peti mjesec

Sarajevski aerodrom u avgustu je primio 208.570 putnika, što predstavlja pad od 4% u odnosu na prošlogodišnji rekord. Međutim, brojke su i dalje veće za 16,6% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu

Pad broja putnika uslijedio je nakon smanjenja broja letova i raspoloživog kapaciteta 2022. Očekuje se da će se broj putnika dodatno smanjiti u septembru u usporedbi s prošlom godinom, izvještava Ex-Yu Aviation. U razdoblju januar – august sarajevska zračna luka opslužila je 938.506 putnika, što je za pet odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

Upućeni smatraju da minimalni pad broja putnika od 4% u augustu i nije loš uzimajući u obzir da je prošle godine Wizz Air imao dva aviona bazirana na aerodromu.

Aerodrom u Sarajevu radi na novim investicijama, a projekt se zove “dogradnja i modernizacija Terminala B”. Aerodrom će ovim projektom u prizemlju povećati prostor u zoni preuzimanja prtljage, dobiti novi prostor za carinu, imati bolji izlaz za putnike, te će se proširiti zonu dočeka putnika. Na prvom spratu se proširuje zona KDZ pregleda i kontrole pasoša, osiguravaju se uslovi za proširenje DFS-a. Instaliran je i sistem za upravljanje koridorima.

Aerodrom je dobio uz tri aviomosta i tri dodatne gatea za autobuse (ispod mostova).

Na aerodromu očekuju rezultate javnog poziva za subvencionisanje aviokompanija, za što je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 500.000 KM. Dodatnih 500.000 KM izdvojeno je za druge projekte koji doprinose razvoju turizma.

Javni poziv, koji je objavljen 4. avgusta, istekao je 4. septembra, a iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo najavljivali su da bi mogao biti uspješan. Rezultate javnog poziva treba da saopšti Turistička zajednica Kantona Sarajevo koja je posrednik u ovom poslu.

Lista poželjnih ruta obuhvata 26 destinacija, a javnim pozivom iskazana je spremnost da budu podržane i eventualne daleke rute iz Sarajeva za Aziju i Sjevernu Ameriku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79