Propali bh. div ponovo radi punom parom: Novi vlasnik zaposlio 100 radnika

Propali bh. div ponovo radi punom parom: Novi vlasnik zaposlio 100 radnika


Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente, koja je prošla kroz težak period stečaja, uspješno je nastavila proizvodnju i bilježi značajan rast, uprkos globalnim turbulencijama na tržištu. Od novembra prošle godine, kada je fabrika ponovo počela s radom nakon višegodišnjeg zastoja, proizvodi iz “Unisa” našli su svoje mjesto na tržištima Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovačke, Češke, Italije i drugih zemalja.

Fabrika trenutno proizvodi do 3.500 tona različitih cijevi mjesečno, a najmanje 20 šlepera robe svakog mjeseca odlazi u inostranstvo.

Posebno značajan korak za “Unis” predstavlja partnerstvo s austrijskom kompanijom “Mubea”, liderom u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, koja je već započela proizvodnju u “Unisovim” halama. “Mubea” trenutno zapošljava oko 250 radnika, a planirano je da u naredne dvije godine zaposli još 800 ljudi.

“Unis” je proizvodnju pokrenuo sa 35 radnika, dok ih danas zapošljava tri puta više. Ulaganja u početnu proizvodnju iznosila su 12 miliona KM, dok se ukupna investicija do marta 2024. godine procjenjuje na 40 miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad.

Stečajni postupak u “Unisu” otvoren je u decembru 2019. godine, a nakon nekoliko neuspjelih licitacija, kompanija “Fructa Trade” je preuzela preduzeće. Danas, “Unis” ponovo zauzima značajno mjesto na tržištu, kako domaćem, tako i međunarodnom, potvrđujući svoj status kao proizvođača visokokvalitetnih cijevi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija