Propali pregovori Sindikata i Vlade KS: “Ministrica tražila da se direktorima plaće povećaju za 22 posto”

Propali pregovori Sindikata i Vlade KS: “Ministrica tražila da se direktorima plaće povećaju za 22 posto”


Višemjesečni pregovori Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i Vlade KS o povećanju koeficijenata su propali zbog ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, izjavio je za Faktor predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

– Sindikat je na početku pregovora tražio povećanje 15 posto, Vlada je u sredini pregovora ponudila 2 posto i krajem 2023. Sindikat je predložio kompromisno rješenje da se koeficijenti od 01. decembra 2023. godine povećaju za 5 posto te da se kolektivni ugovor koji istječe 30. aprila 2024. produži za dvije godine.

Nakon toga je ministrica tvrdoglavo tražila da se direktorima plaće povećaju za 22 posto, a kap koja je prelila čašu je prijedlog novih Pedagoških standarda i normativa i raznorazne administrativne reforme. Zbog toga je Skupština povjereništva Sindikata donijela Odluku da se provede štrajk upozorenja – kazao je Sivro.

Naveo je kako će Kantonalni odbor realizirati štrajk upozorenja 29, 30. i 31. januara, a jedan od zahtjeva je plaće radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo izjednače sa plaćama radnika koji rade u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

– Da li su plaće u navedenom Institutu bezobrazno visoke u odnosu na plaće prosvjetnih radnika neka javnost prosudi. Plaća direktora iznosi 2.922 KM, svakog od pet pomoćnika iznosi 2.625 KM, saradnika iznosi 2.413 KM, a vozača 1.228 KM.

U vrtićima direktor ima 611 KM manju plaću u odnosu na direktora Instituta, odnosno za 864 KM manju plaću imaju direktori osnovnih škola, pomoćnici direktora za 740 KM, saradnici / nastavnici za 843 KM, a vozač / domar / ložač za 239 KM.

Ono što je zasmetalo prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo je da su radnici Instituta zapošljavani i bez javnog konkursa, što je javno priznala ministrica za odgoj i obrazovanje, a posebno je uvrijedilo prosvjetne radnike da je ministrica izjavila da su radnici koji su zaposleni bez javnog konkursa “istaknuti prosvjetni radnici koji su se pokazali u radu” – govori Sivro.

Između ostalog, prosvjetni radnici traže i da najniža plaća bude uvećana za 10 posto od 01. januara 2024. godine, da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom / učenicima, da se isplati pomoć po uredbi Vlade FBiH kao i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uvjetima piše Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija