Propao dogovor: Rudari RiTE Ugljevik ipak u štrajku

Rudari i radnici Termoelektrane Ugljevik su od ponoći su u štrajku, izražavajući svoje nezadovoljstvo rezultatima nedavnog sastanka sa resornim ministrom Petrom Đokićem i predstavnicima Vlade Republike Srpske.

Kako je potvrđeno za BN TV, štrajk je rezultat neispunjenih očekivanja sindikata u pogledu osiguravanja dugoročnih resursa uglja za operaciju RiTE Ugljevik.

Prema informacijama, trenutno se održava samo minimalni nivo rada i proizvodnje kako bi Termoelektrana ostala u pogonu.

Međutim, sindikat je istakao da su neophodni značajni napori kako bi se osigurao dovoljan količine uglja za rad RiTE Ugljevik do najmanje 2050. godine.

Osnovni zahtjev sindikata je bio da se obezbijede dugoročne rezerve uglja, a da se koncesija za kopanje uglja na ležištu “Ugljevik Istok 2”, koja je trenutno u vlasništvu kompanije “Comsar Energy” Rašida Serdarova, oduzme i dodijeli RiTE Ugljevik.

Međutim, ministar Đokić i vlast su istakli da je potrebno više vremena za razmatranje ove situacije. Ova razlika u stavovima dovela je do eskalacije napetosti i donošenja odluke o stupanju u štrajk od strane radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79