Prosjaci u Bosni i Hercegovini: Kršenje zakona ili socijalna potreba

Prosjaci u Dubaiju, poznatom po svojem bogatstvu, navodno ostvaruju značajne prihode, neki čak oko 100 hiljda KM. Ovaj trend traje nekoliko godine, a iako policija pokušava suprotstaviti se organiziranim grupama prosjaka, praksa i dalje cvjeta.

Iako je prosjačenje u Dubaiju zabranjeno, profesionalni prosjaci mete su prvenstveno među imućnim građanima, manipulirajući ih pričama o siromaštvu njihovih porodica na ulici.

U Bosni i Hercegovini, reakcija na prosjačenje je dvostruka.

S jedne strane, zakon tretira prosjačenje kao kršenje javnog reda i mira, s kaznama koje variraju ovisno o težini prekršaja.

S druge strane, prosjaci su obuhvaćeni socijalnim sistemom, prepoznajući da je siromaštvo često uzrok njihove situacije.

Socijalne službe, iako ograničene budžetom za socijalna izdvajanja, nastoje ublažiti posljedice prosjačenja, ali rješavanje temeljnih uzroka siromaštva i dalje ostaje izazov.

Na osnovu dostupnih informacija, prosjaci u Sarajevu, prema dosadašnjim informacijama, dnevno mogu zaraditi oko 400 KM .

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79