Prosječna godišnja plata parlamentarcima 70.000 KM

U susret Opštim izborima i informacija, da je mandat bh. vlasti skupo koštao građane. Pokazali su to podaci Centra za istraživačko novinarstvo. Kako navode, za plate i naknade 80 funkcionera Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Savjeta ministara i Predsjedništva, od početka mandata isplaćeno je gotovo 16 miliona maraka državnog novca. Istovremeno, prethodne četiri godine obilježile su brojne blokade rada institucija i konstituisanje vlasti na koju se čekalo čak 14 mjeseci nakon izbora.

Rekordno mali broj predloženih i usvojenih zakona i održanih sjednica, te izostanak reformi na evropskom putu. Pred kraj mandata parlamentarci su povećali plate svim zaposlenim u bh. institucijama. Jasno je da su od povećanja najviše profitirali oni sami.

Za nepune četiri godine, poslanici i delegati Parlamenta Bosne i Hercegovine zasjedali su oko 40 radnih dana, a usvojili svega 16 zakona. Prosječna godišnja plata, plus naknade za prevoz, topli obrok, odvojeni život i paušal prije povećanja iznosila je između 60 i 70 hiljada maraka.

Obični građanin ove zemlje za taj iznos mora da radi skoro pet godina. A statistika je varljiva, jer većina bh. radnika radi za manji iznos od prosječne plate. Pet najplaćenijih parlamentaraca su oni sa najdužim stažom – Nikola Špirić, Dragan Čović, Jakov Galić, Bariša Čolak, i Bakir Izebegović.

A da bi ih usvajali, zakone parlamentarcima mora neko i da predloži. U ovom mandatu, najčešće su prijedlozi stizali upravo iz Parlamenta.

Savjet ministara, čija je jedna od glavnih uloga predlaganje zakona, nije se u tome naročito proslavio. Prema podacima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, do avgusta ove godine ministri su predložili deset zakona, a redovno su do danas zasjedali 55 puta. Najplaćeniji ministar je Vjekoslav Bevanda, zatim slijede predsjedavajući, Zoran Tegeltija kao i ministri Vojin Mitrović, Bisera Turković i Sifet Podžić. Zajedno su od januara 2019. zaradili više od 765 hiljada maraka.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić u ovom mandatu redovno su zasjedali 28 puta. Njihov angažman obilježilo je nepostojanje konsenzusa o skoro svim pitanjima, odvojeno održavanje konferencija za medije, odvojeni nastupi u inostranstvu.

Iz budžeta im je, od novembra 2018. do juna ove godine isplaćeno više od 723 hiljade maraka, po osnovu plate, toplog obroka, naknade za odvojeni život, regresa i jubilarne nagrade. Ne treba zaboraviti ni da su državni parlamentarci pred kraj mandata postigli saglasnost o povećanju plata zaposlenima u bh. institucijama. To znači da izabranim i imenovanim funkcionerima na račun odnedavno liježe oko 500 maraka više, dok je, recimo, prosječan vojnik ili zaposleni u policijskim agencijama dobio povećanje plate između 50 i 300 maraka, javlja BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79