Prosjek trajanja postupka procesuiranja korupcije u KS je 47 mjeseci

Prosjek trajanja postupka procesuiranja korupcije u KS je 47 mjeseci


Transparency International i BIRN danas organizuju konferenciju “Integritet pravosuđa i procesuiranje korupcije u BiH” na kojoj prisustvuju predstavnici relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, međunarodne zajednice i međunarodnih institucija u BiH, organizacija civilnog društva i medija.

Prisutnima se obratio Alfredo Strippoli, šef Odjela za vladavinu prava, Delegacija EU u BiH. On se zahvalio Transparency International i BIRN-u na njihovom vrlo važnom radu na praćenju rada pravoduđa.

“EU ima veliko zadovoljstvo što možemo podržati ovaj projekat kojim je utvrđen niz nepravilnosti u ovim oblastima, kao i ponuditi preporuke da se unaprijedi disciplinski postupak za sudije. Još uvijek ima puno toga da se uradi u BiH u cilju efikasnog, funkcionalnog i potpuno nezavisnog pravosuđa. Svjesni smo da korupcija izjeda BiH iznutra i da je ovo vrlo bolno za sve građane, kao i za javne institucije. Borba protiv korupcije bi trebala biti jedan od glavnih prioriteta u ovoj zemlji i EU snažno zagovara to i pruža podršku sa svim sredstvima”, rekao je.

Poručio je da je integritet pravosuđa od temeljnog značaja za vladavinu prava i jedan je od centralnih vrijednosti za EU. To je jasno odraženo u 14 ključnih prioriteta koje EU postavila pred BiH.

“Integritet sudstva i transparentnost u BiH se mogu poboljšati. Mi očekujemo da će poboljšanja doći kroz implementaciju najnovijih izmjena i dopuna Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji je između ostalog uvodi sistem objavljivanja online izjava o imovini svih nosioca sudskih funkcija kao i sistem nezavisnih provjera tih izjava. Pored djelotvorne implementacije ovih izmjena u regulatornom okviru, od BiH se očekuje i da značajno unaprijedi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to se može ostvariti samo uz pomoć nezavisnog pravosuđa i policije”, rekao je.

Naglasio je da BiH još uvijek mora usvojiti zakon o sudovima, kao i propise o sukobu interesa koji bi bili u skladu sa međunarodnim standardima i to mora biti među prioritetima zemlje.

“EU će nastaviti da daje značajnu podršku kako bi BiH osigurala da je sve usklađeno sa međunarodnim standardima što će biti od koristi građanima. Nedavno smo vidjeli poboljšanja u oblasti vladavine zakona i ja bih pozvao sve političke lidere da iskoriste ovaj momentum da ostvare još bolje rezultate”, poručio je.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući upravnog odbora TI BiH, kazao je da BiH već godinama ne bilježi napredak.

“Politička korupcija je potpuno nekažnjiva. Podatak da prošle godine nijedna optužnica za političku korupciju nije potvrđena govori sam za sebe. Istovremeno imamo negativne trendove kada je u pitanju korupcija u BiH. Stanje se dramatično pogoršava. BiH u kontinuitetu već više od 10 godina nazaduje.

Kazao je da procesuiranje političke korupcije ključni je indikator i pokazatelj nezavisnosti pravosuđa. Nadam se da na današnjoj konferenciji više pričati o rješenjima.

Denis Đidić, direktor Balkanske istraživačke mreže u BiH, predstavio je pojedine rezultate istraživanja te je poručio da je situacija alarmantna.

“Paralelno smo napravili jednu metodologiju na identične predmete korupcije procesuiranje kojih smo pratili u Sarajevu i u Banjoj Luci. Paralelno s tim smo pratili sve disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca i donijeli smo niz preporuka. Ukratko oni se tiču transparentnosti. Imamo niz problema, dešavalo nam se da ročišta nisu javna, da prvostepene presude nisu javne. Problem su i kvalitete pisanja optužnica i presude koje oštećuju budžet”, rekao je.

Naglasio je da monitoring posebno ukazao na to da su procesi jako spori.

“Neki prosjek trajanja postupka u KS od podizanja optužnice do prvostepene presude je 47 mjeseci što je zaista alarmantno, na državnom nivou je dvije godine”, poručio je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija