Prošle godine u ZDK-u bilo 2.601 saobraćajnih nesreća, poginulo 17 osoba

Foto: Fena

U toku prošle godine na području u nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona evidentirana je 2.601 saobraćajna nezgoda, u kojima je smrtno stradalo 17 osoba – potvrdio je Feni portparol UP MUP-a tog kantona Elvedin Fišek.

Pri tome su i povrijeđene 1.024 osobe, od kojih 863 lakše te 161 teže, a broj saobraćajnih nezgoda, u odnosu na 2021. godinu, bio je manji za 297 ili 10,2%. Broj smrtno stradalih prošle godine na putevima u tom kantonu bio je, dodaje Fišek, isti kao i u 2021. godini.

-U toku prošle godine, kao rezultat poduzetih preventivnih i represivnih aktivnosti, postignuti su zapaženi rezultati u suzbijanju broja nezgoda. Ukupno je kontrolisano 226.240 vozila i vozača, a što je za 100.217 vozila i vozača više u odnosu na 2021. godinu.

Radi poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, policijski službenici su za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju sankcionisali ukupno 101.003 učesnika u saobraćaju, što je za 8.368 učesnika više nego u istom periodu 2021. godine- kaže Fišek.

Prilikom kontrole saobraćaja, policajci su na području tog kantona zatekli te sankcionisali ukupno 3.890 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, dok je 831 vozač upravljao vozilom i prije sticanja prava za upravljanje motornim vozilom, odnosno bili subez vozačke dozvole.

-Evidentirano je i 393 vozača koji su upravljali motornim vozilom pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja, a 2.078 vozača sankcionisano je zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te 949 vozača zbog korištenja mobitela prilikom vožnje.

Zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 189 vozila, dok je 774 vozača upravljalo neregistrovanim vozilima- ističe Fišek.

U cilju poboljšanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima u nadležnosti Uprave policije MUP-a ZDK, planski je, napominje, organizovano ukupno 19 akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

-Akcenat je bio na kontroli prisustva alkohola u organizmu, važnosti registracije vozila, poštivanja obaveza pješaka kao i vozača prema pješacima, korištenja zaštitne kacige prilikom upravljanja motociklom, biciklom i mopedom, korištenja mobitela te korištenja zimske opreme.

Radarski sistemi na području ZDK-a tokom 2022. godine ukupno su evidentirali 70.235 prekršaja prekoračenja brzine, a ukupna moguća naplativost ovih prekršaja iznosi 5.247.804,00 KM. Prateći nove trendove i primjenu sofisticiranih tehnologija u kontroli saobraćaja, krajem novembra ozvaničen je i početak upotrebe vozila sa najnovijom radarskom i video tehnologijom, kao i softverskim rješenjima- podsjeća Fišek.

Pored osnovne namjene, Patrol G2 vozila i radarskog sistema u kontroli brzine kretanja vozila, moguće je, podvlači, evidentirati i prekršaje koji se odnose na preticanje na nedozvoljenim mjestima, korištenje mobitela prilikom vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, pogrešno parkiranje, upotreba neregistrovanog vozila, otkrivanje registarskih tablica koje se potražuju te video snimanje javnih skupova na otvorenom prostoru.

-Pored represivnih aktivnosti, tokom prošle godine UP MUP-a ZDK nastavila je i sa kontinuiranim preventivnim aktivnostima koje se odnose na edukaciju djece i omladine, kao najosjetljivije kategorije našeg društva.

Ove smo aktivnosti realizirali kroz radionice u predškolskim i školskim ustanovama, ali i na ulicama gradova i općina našeg kantona, a edukativne aktivnosti bile su prilagođene njihovom uzrastu te su ukazivale na sve opasnosti i izazove sa kojima se mogu sresti prilikom svakodnevnog kretanja od kuće prema školi- kaže Fišek.

Permanentna obaveza policijskih službenika na terenu i tokom prošle godine, ističe, bila je prisutnost na ključnim raskrsnicama, saobraćajnim čvorištima te u blizini školskih objekata.

-To radimo kako bi se saobraćaj odvijao sigurno za sve učesnike u saobraćaju, ali i bez dužih zastoja, sa posebnim akcentom na sigurnost djece. Također, prisustvo i veća uočljivost saobraćajnih patrola na putevima širom ZDK u velikoj mjeri je preventivno utjecala i na povećani oprez učesnika u saobraćaju te sprečavanje nastajanja saobraćajnih nezgoda.

Sve ove aktivnosti rezultirale su i boljom sigurnonosnom situacijom kada je u pitanju odvijanje saobraćaja na putevima u ZDK-u, a UP MUP-a ZDK nastavit će s primjenom novih tehnoloških rješenja i stručnog osposobljavanja policijskih službenika u cilju kreiranja boljeg ambijenta za život i rad svih građana – naglašava Fišek.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79