Prosvjetni radnici u ZHK-a stupaju u generalni štrajk

Prosvjetni radnici u ZHK-a stupaju u generalni štrajk


“Upozoravali smo na rokove, pozivali na razgovore, obraćali se Skupštini ZHK-a, a jedini rezultat ‘partnerske i socijalne suradnje’ jeste taj da nam je, za dodatno odugovlačenje, proturena jednostrano osmišljena verzija Kolektivnog ugovora kojom su nam ‘partneri’ predvidjeli manja prava nego što ih imamo po Zakonu o radu!”, upozorili su u Sindikatu

Skupština Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) najavila je opći štrajk u ponedjeljak, 9. januara, u 8 sati u svim srednjim školama ZHK-a.

Razlozi za štrajk su, među ostalim, nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaće, saopćeno je iz Sindikata.

“Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako smo Vladi i Ministarstvu obrazovanja službeno najavili mogućnost pokretanja općeg štrajka, dva mjeseca od donošenja Odluke i više od godinu dana kako je potpisan Sporazum kojim nam je ‘zagarantovano’ potpisivanje Kolektivnog ugovora do 1. marta 2022.!”, podsjetili su u Sindikatu.

Sve vrijeme odvija se, kako navode, davno započeta praksa ignoriranja, obmanjivanja i odugovlačenja.

“Upozoravali smo na rokove, pozivali na razgovore, obraćali se Skupštini ZHK-a, a jedini rezultat ‘partnerske i socijalne suradnje’ jeste taj da nam je, za dodatno odugovlačenje, proturena jednostrano osmišljena verzija Kolektivnog ugovora kojom su nam ‘partneri’ predvidjeli manja prava nego što ih imamo po Zakonu o radu!”, upozorili su u Sindikatu.

Ističu kako uopće nisu dobili priliku obrazložiti finansijska traženja specifična za djelatnike u srednjim školama, odnosno direktno pregovarati s relevantnim predstavnicima Vlade.

Napominju kako je prosvjeta najveći budžetski korisnik i ujedno jedini čiji djelatnici nemaju mogućnost napredovanja, korištenja stimulacija, sistema nagrađivanja za postignute rezultate i slično. Jedina razlika između početnika i iskusnog djelatnika su godine staža.

Navode i to kako je plaća najbolnija tačka svake zaposlene osobe u tom kantonu.

“Pozvat će se vladajući na to da smo dobili početkom 2022. povišicu od 10 posto. Međutim, tih 10 posto nije ‘pojela’ ova inflacija s kojom se trenutno borimo nego inflacije koje godinama glođu možda i najjadnija primanja u ZHK, a to su ona prosvjetna”, ističu.

Podvlače kako su vlade većine drugih kantona u Federaciji u međuvremenu potpisale ugovore sa sindikatima i dogovorile povećanja plaća.

Odbili smo, ustvrdili su, miješati se u politička previranja i ujedno dati Vladi dovoljno vremena nakon izbora za konsolidaciju i završetak priče s njihovim Kolektivnim ugovorom.

Cilj im je također, navode iz Sindikata, bio ne dati se ponovo uvući u otimanje božićnih i novogodišnjih praznika sebi, učenicima i našim porodicama.

“Bili smo uvjereni kako ćemo u tišini i bez javnih istupa, bez remećenja nastavnog procesa i podizanja tenzija privesti kraju Kolektivni ugovor čak i prije Božića. To što Vlada još uvijek nije formirana ni nakon četiri mjeseca od izbora možda nema direktne veze s traženjem prosvjetara, ali sigurni smo da je najava općeg štrajka trebala biti motiv za ubrzanje tog procesa”, poručili su iz Sindikata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija