Protest mještana kod Goražda: Do deponije samo kad se sanira put

Mještani goraždanskog naselja Glamoč organizirali su mirne proteste u povodu odluke Gradskog vijeća o otvaranju deponije Trešnjica. Tvrde da nisu protiv odluke, ali sve dok ne bude saniran lokalni put koji kroz njihovo naselje vodi do nove lokacije deponije smeća neće dozvoliti prolazak kamiona.

I prije zatvaranja trenutne deponije smeća i otvaranja nove lokacije Trešnjica mještani Glamoča tražili su sanaciju lokalnog puta koji vodi kroz njihovo naselje. I dok su drugi zadovoljni odlukom Gradskog vijeća o premještanju deponije na novu lokaciju, mještani Glamoča zabrinuti su da će kamioni koji prolaze kroz naselje dodatno devastirati ionako loš put.

“U najmanju ruku, ljudi žele da se to riješi kvalitetno i trajno. Ova deponija je trajna kategorija. Pozivam ih i molim da dođu i vide šta se ovdje može uraditi”, poručuje mještanin Aljo Hodžić.

Dio puta je asfaltiran prošle godine, dok je preostali na čekanju. Pa i onaj dio koji je završen nije dovoljno širok za kvalitetno odvijanje saobraćaja, što je problem, posebno za djecu, koja svakodnevno putuju do škole. Zato su danas mještani poručili:

“Dok se putna komunikacija ne uradi nećemo dozvoliti prolazak kamiona”, istakao je mještanin Dragiša Tanasković.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović (SDP) poručuje da mještani ne trebaju biti zabrinuti. Gradska uprava, kako kaže, traži najbolji način da bi nova deponija bila povezana dobrom i kvalitetnom komunikacijom.

Mještani ističu da razumiju da je potrebno riješiti problem deponije, ali smatraju da to ne treba raditi na štetu drugih.

Osim ovoga, problem ovdašnjih mještana su i manje divlje deponije koje se pojavljuju uz njihovo naselje. Rješavanjem problema puta do nove deponije djelimično bi bio riješen i ovaj problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79