Protest penzionera za dostojanstven život: Niska penzija i teške odluke

Protestirali su danas penzioneri u Tuzli. Tražili su povećanje penzije i istovremeno ukazali na svoj socijalni položaj, male penzije, skupe lijekove, ali i problem troškova ukopa koji ostaju njihovoj djeci.

Svakodnevna borba penzionera za dostojanstven život postaje sve teža kako se suočavaju s niskim primanjima i visokim troškovima života. Nedavno izrečene izjave nekoliko penzionera sa primanjima od 450 KM ili 600 KM daju uvid u duboko nezadovoljstvo i ogorčenje prema vlastima koje imaju velik utjecaj na njihove živote.

Fahrija Ažderović, penzionerka, iznosi svoju finansijsku situaciju. Njena mjesečna penzija od 450 KM gotovo je u potpunosti iscrpljena plaćanjem režija koje iznose 250 KM. To znači da je preostalih 200 KM morala usmjeriti na pokrivanje troškova lijekova. Preostalih 50 KM do kraja mjeseca ostavlja vrlo malo za osnovne životne potrebe poput hrane i drugih svakodnevnih troškova. Njene riječi “To je katastrofalno” odražavaju težinu ove situacije, u kojoj se penzioneri prisiljavaju na teške odluke i kompromise.

Nusreta Ćustendil, penzionerka s mjesečnom penzijom od 600 KM, također iskazuje svoje nezadovoljstvo. Postavlja pitanje kako će preživjeti s tako niskim primanjima i izražava svoje ogorčenje prema vlastima koje su odgovorne za njihovu sudbinu. Njen izraz “Ovo je sramota” odražava duboki osjećaj nemoći i frustracije penzionera.

Ovi primjeri jasno pokazuju da penzioneri suočavaju s iznimno teškom situacijom u kojoj njihove penzije često ne uspijevaju pokriti osnovne potrebe. Niska primanja i visoki troškovi života postaju neizdrživi teret za mnoge starije osobe koje su svojim radom i doprinosima izgradile društvo.

Ogorčenje prema vlastima sve više raste među penzionerima, koji smatraju da su ignorirani i zanemareni. Oni ističu važnost brige za svoju stariju populaciju i zahtijevaju promjene u politikama koje će omogućiti pristojan život nakon godina rada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79