Protest radnika RiTE Ugljevik, koji traže odlazak ruskog oligarha

Republika Srpska se suočava s odlukom da se odrekne svog glavnog proizvođača struje, Rudnika i termoelektrane (RiTE) “Ugljevik”, kako bi još jednom ustupila ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu, kršeći čak i evropske norme, i time ugrozila svoju energetsku nezavisnost.

Ispred zgrade uprave RiTE Ugljevik, započeo je protest nezadovoljnih radnika, koji ističu da je egzistencija rudnika ozbiljno ugrožena.

Osnovni zahtjev rudara je raskid ugovora o koncesiji koji je Vlada RS sklopila sa firmom “Comsar Energy” Rašida Serdarova.

Firma “Comsar” ne odustaje od koncesije na nalazištu uglja RiTE Ugljevik i najavljuje početak eksploatacije rudnika čim dobije sve dozvole. Serdarov ne pokazuje nameru da prepusti ugovor o koncesiji sklopljen sa Vladom RS.

Štrajk u RiTE Ugljevik traje već više od deset dana uz minimalne uslove rada na kopu.

Vlada RS je još 2013. godine, bez raspisivanja međunarodnog konkursa, dala koncesije Serdarovu za izgradnju i korišćenje TE “Ugljevik 3”, eksploataciju uglja na ležištu “Ugljevik Istok 2” i izgradnju i korišćenje HE “Mrsovo” na rijeci Lim.

Međutim, deset godina kasnije, ni hidroelektrane ni termoelektrane nisu ni blizu realizacije, a nije ni započeta eksploatacija uglja na ležištu “Ugljevik Istok 2”.

Vlada RS je u više navrata izlazila u susret Serdarovu, kršeći čak i evropske propise, dajući brojne pogodnosti i produžavajući rokove izgradnje, ali ni to nije dovelo do realizacije projekata.

Serdarovu je čak prodata koncesija za hidrocentralu “Mrsovo” na rijeci Lim i propali hotel “Comsar” u Rudom.

Iako je površinski kop uglja “Ugljevik Istok 2” bio namenjen za potrebe termoelektrane “Ugljevik 3”, “Comsar” sada očigledno ne namerava da gradi termoelektranu.

Iako su godinama tvrdili da koncesija za ugalj ne može biti realizovana bez izgradnje termoelektrane, sada “Comsar” planira samo eksploataciju uglja za prodaju kupcima.

Sada je “Comsar” otkrio svoje karte – žele eksploatisati ugalj i prodavati ga kupcima, ali termoelektranu koja bi stabilizovala energetski sektor RS više ne spominju.

Studija uticaja na životnu sredinu koju je “Comsar” predala navodi da im je plan rudu izvući u roku od četiri godine, ali nigde se ne pominje da će se ugalj koristiti za termoelektranu.

Radnici RiTE “Ugljevik” već deset dana štrajkuju, zahtevajući dovoljne količine uglja najmanje do 2050. godine i traže da se koncesija za ležište uglja “Ugljevik Istok 2” dodeli njima, umesto firmi “Comsar Energy”.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić tvrdi da nije jednostavno raskinuti ugovor sa “Comsarom” i da postoji mogućnost arbitraže.

Vlada RS se još uvek zalaže za izgradnju nove termoelektrane, ali je to sada mnogo teže nego pre deset ili petnaest godina, s obzirom na evropske propise koji ograničavaju rad termoelektrana.

Direktor ERS-a Luka Petrović tvrdi da nema razloga za zabrinutost radnika RiTE “Ugljevik” i da će ERS učiniti sve da objekat radi što duže. Dodaje da su sada u toku radovi koji će omogućiti otkrivku na većoj površini u Ugljeviku, čime će fabrika moći raditi do 2036. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79