Protest službenika UIO: Očekuju se duža zadržavanja roba na granicama zbog štrajka

Protest službenika UIO: Očekuju se duža zadržavanja roba na granicama zbog štrajka


Nakon jučerašnje najave štrajka upozorenja Sindikata uposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, danas se medijima ispred zgrade Regionalnog centra UIO u Sarajevu, obratila predsjednica Sindikata Ana Mrnjavac ističući tešku meterijalnu situaciju uposlenika.

Iz Sindikata ističu kako štrajkom upozorenja žele iskazati svoje ogromno nezadovoljstvo kojen se gomila godinama.

“Situacija u ovoj instituciji ali i u svim drugim državnim institucijama je zaista na jednom nezadovoljavajućem nivou. Prije svega želim kazati da ova institucija kao jedna od najznačajnijih institucija na državnoj razini koja je najodgovornija za fiskalnu stabilnost ove države, kao institucija koja obavlja specifične poslove prikupljanja prihoda, prikuplja sredstva za sve nivoe vlasti a u ovoj državi najniže je postavljena u smislu plaća”, objasnila je Ana Mrnjavac.

Navela je kako su plate uposlenika UIO već 13 godina naše plaće zamrznute pa onda i dva puta smanjene.

Osnovica za obračun plaća je 2008. godine bila 535 KM a danas je 476 KM što smatraju da je nedopustivo uzimajući u obzir da prihodi od neizravnih proreza iz godine u godinu rastu pa je tako u mjesecu martu ove godine prihod uvećan za 150 miliona u odnosu na isti mjesec prošle godine i sva ta razlika u sredstvima koje prikuplja UIO raspoređuju se na niže instance vlasti, entitete, kantone i općine dok je država u blokadi.

“Mi samo tražimo da nam se vrati ono što nam je oduzeto prije 13 godina. Čak i vraćanjem osnovice na 535 KM i dalje bi državna razina bila najniža s obzirom da federalni nivo ima najnižu plaću 543 KM dok je u Republici Srpskoj ona 590 KM. Degradirani smo po osnovu osnovice za plaće”, ističe Mrnjavac.

Smatraju da se zbog specifičnosti posla kojim se bave uposlenici UIO treba donijeti poseban zakon koji bi se bavio plaćama i naknadama u UIO što je njihov drugi zahtjev.

Treći zahtjev je izjednačavanja prava svih zaposlenih u instituciji prije svega na odluku Vijeća ministara kojom se naknade za odvojen život i smještaj za zaposlene koji rade na lokacijama udaljenijim od 80 kilometara od mjesta prebivališta.

“Po toj odluci prava na naknadu imaju samo rukovodioci i šefovi dok obični zaposleni koji imaju tako mizerne plaće sa osnovicom 475 KM nemaju tu mogućnost i oni ukoliko se premiješaju od tih novaca moraju nositi troškove smještaja i odvojenog života”, kazala je Mrnjavac.

Takva diskriminacija je za uposlenike UIO nedopustiva pa su se s tim u vezi obratili Vijeću ministara. Posljednji zahtjev tiče se potpisivanja Kolektivnog ugovora jer smo po riječima predsjednice Sindikata uposenika UIO-a jedina država koja na nivou institucija nema potpisan kolektivni ugovor.

“Kao Sindikat zajedno sa predstavnicima druga dva reprezentativna sindikata napravili smo kolektivni ugovor, radili smo aktivno dvije godine na izradi tog dokumenta i dali smo ga u nacrtu Vijeću ministara, predložili dinamiku njegovog usvajanja međutim VM tu nije imalo sluha niti su imenovali pregovarački tim”, dodala je.

Ističu kako se odluka na štrajk nije dogodila preko noći već da su još prošle godine pokušali iskomunicirati svoje zahtjeve. Štrajk upozorenja trajat će dva sata dnevno za koje vrijeme će uposlenici ostati na svojim radnim mjestima. Detaljnije će raditi na carinskim procedurama što će rezultirati dužim čekanjima za ulazak roba u unutrašnji carinski prostor BiH a inače je cilj robu što brže pustiti u unutrašnji slobodan promet.

Ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, iz Sindikata UIO najavljuju i generalni štrajk.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija