Protesti pred OHR-om jedina nada, Schmidt neće stati dok ne zadovolji Zagreb!

Protesti pred OHR-om jedina nada, Schmidt neće stati dok ne zadovolji Zagreb!


Moje jedino pitanje je zašto još uvijek nema protesta u Sarajevu, a povodom situacije licemjernog nametanja Izbornog zakona i Ustava FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći, pitanje je jednog zabrinutog studenta upućenog na više adresa različitih nevladinih organizacija, akademske zajednice, ali i političkih partija, svih onih koji zagovaraju demokratiju u punom smislu njenog značenja.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

I zaista pitanje je zbog čega spava bh. javnost? Makar ona koja je svojim djelovanjem i ranijim okupljanjima spriječila Schmidta u nametanju odredbi zakona koje ovu zemlju vode miljama daleko od Evropske unije, koja također nije podržala Schmidtovo ponašanje.

Zašto se šuti dok nam se država urušava i dok se izvodi državni udar na našu demokratiju, te u konačnici dok ostajemo bez države. Ako umjetnicima, aktivistima, intelektualcima oratorska moć iz OHR-a prija, dužni su saslušati i onu drugu stranu koja stvari vidi drugačije.

Rijetki su koji nisu očekivali njihovu nezavisnost i poziv na proteste. Jer, otpor je dužnost, zbog budućnosti naše djece i nas običnih građana. Dokazano je da se protesta najviše boje, a akademska zajednica i političari koji su još uvijek u fazi omamljenosti brojanjem glasova, očito ne vide da Schmidt dovršava agresiju HDZ-a, onu presuđenu iz Haga.

Evidentno je da ni apelacija Željka Komšića bez protesta neće uroditi plodom, jer postoje već ptice zloslutnice koje nagovještavaju da će ustavni sud odbaciti apelaciju. U isto vrijeme Čović i Plenković iz Zagreba poručuju – ovo je prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi!

Kako će ona dalje teći? Onako kako želi zvanični Zagreb i HDZ BiH!?

Jednostavno ostaje ‘status quo’, a imajući u vidu aspiracije susjeda i komšija to znači da je disolucija samo stavljena na čekanje. Progres nije osiguran, naprotiv! Upozorit će na to i akademik Esad Duraković – ‘vidim da je poenta Schmidtove intervencije u tome da maksimalno podeblja, učvrsti etnički ustroj BiH te da nas je time dramatično udaljio od onoga što nam je bio glavni cilj – građanska BiH. Schmidt je ovom intervencijom samo učvrstio etničku konstrukciju BIH, a to znači i konfliktnu, jer na toj osnovi je izbila agresija i na toj osnovi i danas se vode etnički antagonizmi, što osujećuje napredak društva i države’.

Cijeneći svo znanje akademika i iskustvo imam pravo na brigu! Ali zašto je drugi ne pokazuju?

Jer, ovo što gledamo je prvo poluvrijeme – naivno je očekivati da će Schmidt u drugom poluvremenu iznevjeriti HDZ čiji je laureat, s kojim je dugo u čvrstim i raznovrsnim vezama.

Sve to spriječiti mogu samo građani iskazivanjem svoje volje, a kao dokaz tome nudim ono što se dešava u RS, gdje je na desetine hiljada građana došlo do cilja mirnim i dostojanstvenim negodovanjem na ulici! – piše Nap

To su hiljade građana učinile i nedavno pred zgradom OHR-a. Nemamo pravo na stajanje, jer ne miruju ni aspiracije susjeda za podjelom Bosne. Nećemo valjda pustiti da Bosna šaptom padne?!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija