Prva osoba koja je primila Pfizerovu vakcinu: Moj savjet svima – vakcinišite se

Devedesetogodišnjakinja iz Sjeverne Irske prva je osoba u svijetu koja je primila Pfizer-BioNTech vakcinu protiv Covid-19, što je označilo početak masovnog cijepljenja u Velikoj Britaniji.

 Margaret Keenan iz mjesta Enniskillen kaže kako se osjeća “vrlo privilegirano” jer je primila vakcinu na Univerzitetskoj bolnici u Coventryju.

“Ovo je najbolji rani rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti, jer to znači kako se konačno mogu početi radovati tome što ću provoditi vrijeme sa porodicom i prijateljima tokom Nove godine, nakon što sam većinu vremena ove godine provela sama”, kazala je Keenan u prvoj izjavi nakon cijepljenja.

Glavna sestra May Parsons nadzirala je cijepljenje gospođe Keenan koje se desilo u utorak u 6:30 po lokalnom vremenu.

“Ne mogu dovoljno zahvaliti May i ostatku osoblja koji su se užasno mnogo brinuli za mene, a moj savjet svima kojima bude ponuđena vakcina je – uzmite je. Ako sam ja mogla u dobi od 90 godina, onda možete i vi”, dodala je Keenan.

Velika Britanija danas je krenula s vakcinisanjem protiv Covida-19, koje su razvile kompanije Pfizer i BioNTech, kao prva zapadna zemlja koja kreće s vakcinisanjem svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom.

Britanija je od Pfizera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Vakcina treba biti prevožena i pohranjena na temperaturi od najmanje minus 70 stupnjeva Celzijevih.

Dvije kompanije su razvile specijalno dizajnirane spremnike, u kojima se kontrolira temperatura, i u kojima se željena temperatura može održati deset dana bez otvaranja. Spremnici se mogu koristiti za pohranu vakcine, uz održavanje željene temperature, još daljnjih 30 dana.

Jednom odmrznuta bočica s vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi hladnjaka (2-8 stupnjeva).

Tržište Velike Britanije opskrbljivat će Pfeizerovo proizvodno mjesto u Puursu, u Belgiji, jedno od najvećih Pfeizerovih proizvodnih centaras preko 2.600 zaposlenika.

Oko 800.000 doza vakcine predviđeno je za upotrebu, na dan koji je britanski ministar zdravlja Matt Hancock označio kao “Dan pobjede”.

Vakcina protiv korona virusa koju su razvile kompanije Pfizer i BioNTech distribuirana je bolnicama širom Velike Britanije u specijalnim kontejnerima s niskom temperaturom.

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine protiv korona virusa.

Ispitivanja su pokazala da je ta vakcina efikasna u 95 posto slučajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79