Foto: BHRT
Prva transplantacija srca u BiH: Tim KCUS-a uspješno izveo historijski zahvat uz podršku KB Zenica

Prva transplantacija srca u BiH: Tim KCUS-a uspješno izveo historijski zahvat uz podršku KB Zenica


Kantonalna bolnica Zenica u nedjelju je zabilježila značajan medicinski uspjeh, obavljajući eksplantaciju organa sa moždano mrtvog donora starog 21 godinu.

Ovaj čin je omogućio prvu transplantaciju srca u Bosni i Hercegovini, koju je izveo tim ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pod vodstvom prof. dr. Nermina Granova.

Eksplantacija srca i bubrega izvedena je u saradnji sa medicinskim timovima JZU KCU Sarajevo i JU KB Zenica, na čelu sa koordinatorom za transplantaciju mr. biomed. sci prim. Senadom Čauševićem i zamjenicom koordinatora doc. dr. prim. Nerminom Rizvanović.

Nakon zahvata, transplantirani pacijenti pokazuju stabilan postoperativni oporavak.

Menadžment Kantonalne bolnice Zenica izrazio je duboku zahvalnost porodici donora koja je svojom plemenitom odlukom spasila tri života.

Također su pohvalili profesionalnost medicinskih timova iz Zenice i Sarajeva te zahvalili MUP-u ZDK-a na pruženoj podršci.

Ovaj događaj slijedi nakon eksplantacije koja je izvršena 29. juna, kada su organi 40-godišnjeg donora bili donirani UKCS-u i Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija