Prvi detalji afere ,,respiratori”: Tužilaštvo tvrdi da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora

Završeno je iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Tužilac Mirza Hukeljić kazao je da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora. Kako je pojasnio, postupak odabira “Srebrene maline” baziran je na osnovu jedne sms poruke optuženom Novaliću i da to radi po uputama lica koje se zove Asim.

Ovu poruku premijeru FBiH Fadilu Novaliću poslao je optuženi Fikret Hodžić.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić. Zanimljivo je, međutim, dok je u uvodnim riječima tužilac Hukeljić govorio da će svjedočiti vještak iz Velike Britanije koji će pojasniti o kakvim se respiratorima radi, premijer Novalić se smijao na što je ukazao i tužilac.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79