Prvi put od početka rata ruske rakete proletjele kroz zračni prostor NATO-a

Prvi put od početka rata ruske rakete proletjele kroz zračni prostor NATO-a


Valerij Zalužni, glavnokomandujući vojske Ukrajine objavio je da su dvije ruske rakete “Kolibri” prošle kroz rumunski zračni prostor tokom napada koji su pokrenuti u petak ujutro.

“Danas, 10. februara, u 10:18 sati dvije ruske krstareće rakete Kalibr prešle su državnu granicu Ukrajine s Republikom Moldavijom. Oko 10:33 sati ove su rakete preletjele zračni prostor Rumunije. Nakon toga projektili su ponovno ušli u zračni prostor Ukrajine na mjestu prijelaza granica triju država. Projektili su lansirani iz akvatorija Crnog mora”, napisao je Zalužni na Facebooku.Jurii Ihnat, glasnogovornik Zračnih snaga Ukrajine, istakao je u komentaru za Ukrajinsku pravdu da su Zračne snage mogle oboriti ove ruske projektile, ali su shvatile rizike i prijetnje stanovništvu susjedne države, stoga nisu to odmah učinile.

Dodao je da nije prvi put da Rusija izvodi provokacije kršeći zračni prostor stranih država. To je prije otkriveno u Moldaviji.

Ukrajinske vlasti saopćile su kako je ruska vojska jutros pokrenula veliki raketni napad kako na istoku države tako i na području Kijeva.

Prema pisanju ukrajinskih medija, napade su pokrenule zračne snage Ruske Federacije koje su ispalile projektile prema nekoliko gradova u istočnim i centralnim dijelovima Ukrajine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija