Prvi put u historiji Bosne i Hercegovine izvršena evakucija bh. građana

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je prvi put u historiji uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Italije na inicijativu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

– Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, MVP BiH je veoma pažljivo i stvpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, preduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog poduhvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice. U proteklim danima, ovaj poduhvat o kome je javnost obavještena tek po samoj najavi leta na liniji Rim – Sarajevo, bio je propraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u bosni I Hercegovini- navodi se u saopćenju.

Kako objašnjavaju, specijalnim charter letom prevoznika FlyBosnia, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uslove, uspješno je izvršeno izmještanje 47 naših državljanina, letom u popodnevnim časovima na relaciji Rim – Sarajevo.

-Kao što je javnost već informisana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih I požrtvovanih diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstatno angažovani i u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima tokom posljednjih dana- saopćeno je.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi da se ovom prilikom zahvali svim pojedincima i institucijama koje su dale nesebičan doprinos pri realizaciji ovog plemenitog poduhvata za dobrobit naših građana, a posebno Timu za krizne situacije MVP BiH, našim uposlenicima u Italiji, podršci Vijeća ministara BiH na našoj inicijativi, Ministarstvu sigurnosti BiH koje je promptno reagovalo na sve naše upite, te Graničnoj policiji BiH, Međunarodnom aerodromu Sarajevu, kompaniji Fly Bosnia kao i svim kriznim štabovima i medicinskom osoblju na svim nivoima vlasti te medijima koji su pravovremeno izvještavali našu javnost o aktivnostima koji su se provodili na repatrijaciji naših sugrađana koji su se našli u nevolji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79