Puni autobusi mladih odlaze u Njemačku i u 2024-toj godini: “Sretno svima”

Puni autobusi mladih odlaze u Njemačku i u 2024-toj godini: “Sretno svima”


“Mladi iz Bosne i Hercegovine tragaju za boljim prilikama: Odlazak u Njemačku kao perspektiva”

Sve više mladih iz Bosne i Hercegovine odlučuje se na korak prema Njemačkoj, tražeći bolje obrazovne i poslovne prilike, te stabilniju budućnost. Ovaj trend migracije postao je znakovit u posljednjih nekoliko godina dok mladi napuštaju svoje domove u potrazi za perspektivnijim izborima.

Razlozi za odlazak su raznoliki – od boljih poslovnih prilika do želje za dodatnim obrazovanjem i raznolikim karijernim mogućnostima. Nezaposlenost i ekonomska nestabilnost u Bosni i Hercegovini često su glavni pokretači ovog odlaska.

Donosimo vam fotografije čak 5 punih autobusa mladih koji su danas iz Šamca krenuli za Njemačku.

“Odlazim u Njemačku jer želim bolje obrazovanje i više mogućnosti za karijeru. U mojoj struci, prilike su ograničene u BiH, a u inozemstvu vidim veće izglede za napredak”, izjavio je Marko, mladi informatičar iz Sarajeva koji je nedavno započeo proces preseljenja.

Odlazak mladih nije samo ekonomska odluka. Mnogi mladi ističu i potrebu za promjenom okruženja, tražeći stabilnije političke i ekonomske uvjete koji će im pružiti veću sigurnost za razvoj osobno i profesionalno.

Iako odlazak mladih može donijeti koristi pojedincima, također postavlja pitanje dugoročnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu. Nedostatak mladih stručnjaka i radne snage može imati ozbiljan utjecaj na domaću ekonomiju i razvoj zemlje.

Stoga, dok mladi napuštaju svoje domove u potrazi za boljim prilikama, postavlja se pitanje kako društvo može prilagoditi politike i programe kako bi zadržalo mlade talente i potaknulo ekonomski razvoj unutar zemlje.

Ovo je kompleksno pitanje koje se tiče brojnih faktora, uključujući ekonomiju, obrazovanje, politiku i socijalne uvjete. Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine u Njemačku predstavlja važan aspekt suvremenih migracijskih trendova koji oblikuju budućnost i perspektive mladih u regiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija