Putovanje vozom: Evropa kreće u turistički zaokret, gdje je BiH!?

Sve više građana želi živjeti i putovati održivo zbog čega Evropa proživljava pravu malu renesansu kad su u pitanju željezničke veze.

Euronews piše kako putovanje vozom ostavlja znatno manji ugljični otisak od letenja, pa brojne evropske države ulažu ogroman novac u modernizaciju željezničkih koridora koji će omogućiti znatno brže veze vozom nego dosad.

Samo u 2023. i 2024. godini u planu je otvaranje ili modernizacija dvadesetak konekcija, a na popisu se našla i jedna veza prema susjednoj Hrvatskoj, konkretno Zagrebu.

Austrijski ÖBB još od 2016. godine Evropu opskrbljuje noćnim linijama prema dvadesetak evropskih destinacija, a posljednja je veza između Beča i Pariza koja traje 14 sati i košta od 30 do 120 eura u jednom smjeru. U 2023. najavljuju da će na toj liniji modernizirati vozove na razinu prve klase, što podrazumijeva uvođenje kupea s odijeljenim tuševima i sanitarnim čvorom. Osim toga, linija prema Milanu bit će produžena do Genove i La Spezije odakle je dalje vozovimaa moguće doći do Cinque Terre, Nice i Monaca.

25. maja otvara se veza između Bruxellesa i Berlina, a preko Amsterdama. Linija podrazumijeva samo jedno presjedanje te omogućuje putnicima da vozom dalje dođu do Pariza, Londona, Praga i Varšave. Od 2024. godine, u planu je liniju produžiti do Dresdena i Praga. Karte su već u prodaji i linija je vrlo popularna. Ove godine pokreće se i nova linija koja će spajati tri države na relaciji Aachen – Liege – Maastricht.

Češki nacionalni operater obnovio je u decembru 2022. liniju na relaciji Prag – Zurich, ukinutu 2017. godine. Riječ je o noćnom vozu koji putuje 14 sati, a cijene ležaja u kabini za šestero kreću se od 49.99 eura naviše.

Od sljedeće godine između Pariza i Berlina uvodi se nova TGV linija s obzirom na to da trenutno na ovoj relaciji putnici moraju presjedati. Riječ je o brzoj vezi koja bi trajala sedam sati. Francuski startup Midnight Trains pak pokreće 2025. vezu između Pariza i Venecije preko Milana, uz potporu EU Komisije. Linija će i putnicima iz UK omogućiti brže veze do Italije.

U decembru 2022. talijanski operater Trenitalia najavio je vezu između Pariza i Madrida, a trebala bi startati krajem 2024. godine.

Švedski Snälltåget preusmjerio je svoju liniju Berlin- Malmö preko Hamburga i Danske te je produžio do Stockholma. Putovanje traje 17 sati s cijenama oko 50 eura.

Novi Nightjetov vozni red od ove godine svoju je liniju od Minhena za Veneciju, Ljubljanu i Zagreb produžiio do Stuttgarta, a ljeti će voziti do Rijeke.

Bosna i Hercegovina za sada je daleko od novih evropskih trendova, iako je po izvještajima svjetskih medija putovanje vozom u BiH na relaciji Sarajevo – Mostar i dalje prema Pločama jedno od najljepših u Evropi. Ipak, i pored dobrih rezultata koje Željeznice FBiH bilježe zadnjih godina, jasno je da bi ih trebala pratiti i još veća ulaganja sa svih nivoa vlasti kako bi bile u korak sa trendovima u Evropi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79