Radi li Zavod za javno zdravstvo u interesu javnog zdravstva?

Radi li Zavod za javno zdravstvo u interesu javnog zdravstva?


Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zavod na čijem je čelu još uvijek kriju informaciju od javnosti u kojoj domaćoj flaširanoj vodi su pronašli bakterije ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.

Informaciju o pronalasku bakterija Zavod za javno zdravstvo FBiH je objavilo prije više od dvije sedmice, a toliko traje i šutnja o kojem proizvođaču je riječ.

Tada su saopćili da je sedam od 70 flaširanih voda pokazalo prisustvo bakterija, te s tim one nisu za piće.

Sedam dana nakon toga, inspekcija je samo kratko rekla da je vodi istekao rok, a prema informacijama, voda nije povučena sa tržišta!?

Pored toga što su neobjavljivanjem ovakvih informacija građani u opasnosti, gubitke trpe i ostale domaće kompanije koje prodaju zdravu i čistu vodu, jer ko će kupovati bilo koju vodu dok ne zna koja je sa bakterijama?

Iz Zavoda su još rekli kako im je to “poslovna tajna” te da informaciju može dati samo Uprava za inspekcijske poslovne, a inspekcija govori kako njima zakon ne dozvoljava da objave informaciju.

“S obzirom na to da navedeni monitoring nije provodila Federalna uprava za inspekcijske poslove temeljem zakona koji regulišu našu nadležnost, to nije ni zakonito, niti profesionalno, etično, pa čak ni logično, da preuzimamo odgovornost saopćavanje informacija do kojih nismo došli postupanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih procedura”, istakli su za medije u FUZIP-u.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH smo se obratili navodeći da krše Zakon o slobodi pristupa informacija, a iz Zavoda nam još uvijek nisu odgovorili, te još kriju informacije koje su važne javno zdravstvo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija