Radnici Doma zdravlja u Sarajevu moraju se upisati u svesku kad izlaze da zapale cigaretu

Radnici Doma zdravlja u Sarajevu moraju se upisati u svesku kad izlaze da zapale cigaretu


Kako su objasnili uposlenici, “Mašović je naredio da svaka služba, koja se nalazi pri Domu zdravlja Novi Grad, uključujući i područne ambulante, od 19. augusta mora uvesti svesku u koju će se upisivati uposlenici svaki put kada žele ispušiti cigaretu”.

Redakciji Faktor obratilo se nekoliko uposlenika Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu ističući, kako kažu, razočarenje u najnoviju odluku direktora te organizacione jedinice dr. Admira Mašovića.

Kako su nam objasnili uposlenici, “Mašović je od ponedjeljka (19. august) naredio da svaka služba, koja se nalazi pri Domu zdravlja Novi Grad, uključujući i područne ambulante, mora uvesti svesku u koju će se upisivati uposlenici svaki put kada žele ispušiti cigaretu”.

Naređenje odgovornim osobama

– Odgovorna osoba svake službe dobila je naređenje da mora voditi računa da se uposlenici, koji konzumiraju cigarete, svaki put kad siđu ispred zgrade da zapale, upišu u svesku. Zamislite čega su se dosjetili. Za one koji nisu pušači, to ne važi, oni mogu izaći kad hoće i ostati i sat vremena, to se neće evidentirati u svesku – navodi jedan od uposlenika.

Kažu kako se neki radnici upisuju u svesku, ali da to ne rade svi.

– Oni koji su svjesniji znaju da ne postoji modus kojim će neko nekoga, pa bio to i direktor, natjerati da se svaki put, kad odlazi zapaliti cigaretu, mora upisati u svesku. Niko od uposlenika Doma zdravlja neće ostaviti pacijenta ili neki drugi posao nezavršenim i otići pred zgradu da ispuši cigaretu. To se nikada nije desilo i zato ovakav mobing i pritisak na radnike od direktora jedne organizacione jedinice nije uredu – govore uposlenici.

Na pitanje da li su direktori i ostalih organizacionih jedinica, koje se nalaze pri JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, isto uradili, uposlenici odgovaraju kako je to samo slučaj u Domu zdravlja Novi Grad.

Kažu kako je “ovo najvjerovatnije odgovor direktora na nedavnu anonimnu prijavu grupe radnika koji su se žalili da Mašović i glavna sestra Doma zdravlja Novi Grad vrše mobing nad njima”.

Prijava je, dodaju uposlenici, poslana generalnom direktoru ustanove dr. Milanu Miokoviću i inspekciji za rad.

– Znamo da je Mioković, nakon toga, oformio tim koji je došao da izvrši interni nadzor – da li Mašović vrši mobing nad uposlenicima? To se desilo prije desetak dana, a onda je Mašović, kao odgovor na žalbe radnika, početkom ove sedmice uveo sveske za pušače – navode uposlenici Doma zdravlja Novi Grad.

Iz Sindikata JU Dom zdravlja KS kažu da su upoznati da se radnici Doma zdravlja Novi Grad, koji konzumiraju cigarete, moraju upisivati u sveske, ali da zvaničnu pritužbu još nisu dobili.

– Svjedočim i sam tome jer sam uposlenik Doma zdravlja Novi Grad i na kartoteci me u ponedjeljak dočekala sveska. Naš stav je da je uvođenje sveske nezakonito i zbog toga ćemo o svemu razgovarati i sa generalnim direktorom Miokovićem kojeg čekamo da se vrati sa godišnjeg odmora. Čim se vrati, a to je 5. septembra, pitat ćemo i njega i cijelu upravu – u skladu s kojom procedurom je to uvedeno i da li je zakonski opravdano – kaže Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS.

Šta kažu iz menadžmenta ustanove

Zanimalo nas je da li je generalni direktor Mioković upoznat sa novom odlukom Mašovića, da li je on to odobrio i ako nije, šta će poduzeti?

Iz JU Dom zdravlja KS na pismeni upit Faktora odgovorili su “da menadžment nije upoznat sa evidencijom koja se vodi u sklopu Doma zdravlja Novi Grad, da nemaju saznanja da se u sklopu drugih organizacionih jedinica vodi ta vrsta evidencije te da će u narednih sedam dana ispitati navode koji su dostavljeni od portala Faktor”.

– Na osnovu člana IV.B.7 a)(IV), Ustava Federacije BiH proglašen je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je usvojio Parlament Federacije BiH na sjednici Zatsupničkog doma od 27. aprila 2022. i na sjednici Doma naroda od 24. marta 2022. godine.

U skladu stim, zabranjuje se upotreba duhanskih prerađevina  u zdravstvenim ustanovama, odnosno radnim prostorijama (ordinacije, intervencije, sale za edukaciju, recepcije, magacini), dnevnim boravcima, čekaonicama, hodnicima, toaletima i drugim prostorijama zdravstvene ustanove. Cilj procedure o zabrani pušenja u Domu zdravlja KS je zaštita zdravlja nepušača u javnoj ustanovi – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz JU Dom zdravlja KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija