Radnici Krivaje protestuju ispred Vlade FBiH, Fadil Novalić ih ne želi primiti!

Radnici Industrijskog preduzeća “Krivaja” iz Zavidovića organizovali su protest ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Oni traže isplatu zaostalih plata i uvezivanje radnog staža. Problemi radnika “Krivaje” datiraju još od 2014. godine kada je preduzeće privatizovano i kada ugovorne strane nisu izvršavale svoje obaveze.

Predstavnik radnika Ramiz Mujić rekao je za Avaz da su unazad mjesec dana slali dopise na razne adrese, od kantonalne premijerke, kantonalnih ministara, ministarstva energetike i rudarstva i na kabinet premijera Novalića da se prihvati grupu radnika i da se razgovara o njihovim problemima.

Ramiz Mujić

“Ovo je već osma godina. Ljudi su premoreni. Trebaju ići u penziju, ne mogu jer im nije uplaćen radni staž.

Dolazimo u situaciju da radnice Krivaje sa ovakvim načinom penzionisanja i ovim tempom mogu da izgube status prava za penzije.

Ključno pitanje je sama privatizacija. U Kantonalnom sudu u Zenici se namjerno razvlače postupci jer su svjesni da nisu imovinu platili. Nisu isplatili obaveze radnicima “, rekao je Mujić.

“Stekla sam pravo za penziju još 2021. godine. Prema ovom Zakonu što se pomjera, stalno se pomjeramo na tom spisku. Već smo dva puta pomjerene, nije nam uplaćen radni staž.

Kako to nije uplaćeno, dolazimo u situaciju i da gubimo dokup s biroa”, rekla je Jasmina Imširović, radnica “Krivaje”.

Jasmina Imširović

Rekla je kako se nada da će Vlada FBiH na kraju ipak uplatiti radni staž.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79