Radnici Nove Borje iz Teslića dobili otkaz jer su prijavili otpečaćene mašine

Četiri radnika kompanije Nova Borja iz Teslića suočavaju se s otkazima nakon što su prijavili policiji da su neovlašteno otpečaćene mašine u fabrici. Poreska uprava prethodno je zapečatila fabriku zbog dugovanja doprinosa, a stotine radnika su poslani na čekanje. Radnicima Nova Borje iz Teslića doprinosi nisu uplaćeni od 2020. godine.

1. februara, radnici su primijetili da su trake koje su zapečatile mašine skinute, a radnici su se vratili na posao. Nakon prijave policiji, četvorica radnika koji su prijavili situaciju dobila su otkaze pod optužbom da su remetilački faktor.

Jedan od radnika, Stana Radić, postavlja pitanje za BN o tome ko je odobrio otpečaćenje mašina dok radnicima još uvijek nisu isplaćeni doprinosi. Ističe da ima 67 mjeseci neuplaćenih doprinosa.

Drugi radnik, Miro Kovačević, nije mogao ostvariti pravo na penziju zbog neuplaćenih doprinosa nakon 44 godine rada u Nove Borje.

Poreska uprava iz Doboja nije pružila izjavu do zaključenja izvještaja za BN, a policija je izvijestila da nisu utvrđeni elementi prekršaja ili krivičnog djela tokom intervencije na licu mjesta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79