Radnici odradili zadnju smjenu u Varteksu: Mnogi su život ostavili tu

Radnici odradili zadnju smjenu u Varteksu: Mnogi su život ostavili tu


Radnici Varteksa dali su podršku Upravi za pokretanje stečaja varaždinske tekstilne kompanije. Predsjednik Uprave Varteksa, Karlo Koprek, izjavio je za Hinu nakon sastanka s radnicima da je ovo jedini način da se radnicima isplate zaostale plate i da se stvore temelji za nastavak poslovanja.

“Radnici su stali iza odluke da se stečaj pokrene što prije jer je to jedini način da radnici prođu što bolje, da im se isplate zaostale plate, ali i da nakon dolaska stečajnog upravnika on ima temelj za nastavak poslovanja”, rekao je Koprek.

Nakon što je Nadzorni odbor u petak dao saglasnost Upravi da pokrene stečaj, isto su učinili i radnici, pa će Uprava uskoro podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja, umjesto da čeka automatizam Finansijske agencije (Fina) nakon 120 dana blokade računa kompanije. Račun Varteksa je u blokadi već više od 60 dana.

Odluku o pokretanju stečaja donosi trgovački sud, koji imenuje stečajnog upravnika. Prema Koprekovim riječima, stečajni će upravnik po dolasku istog trenutka svim radnicima dati otkaz, ali će imati 30 dana da utvrdi prihode kompanije i prema tim podacima pozivati radnike natrag i povećavati obim proizvodnje.

Koprek je pojasnio da će svi radnici koji dobiju otkaz u stečajnom postupku dobiti plate od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja (AORT) te imati pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u visini 70 posto plaće.

“Sigurno će svi radnici u maloprodaji nastaviti raditi jer je riječ o prihodima iz kojih se firma može financirati, a bez proizvodnje nema ni maloprodaje”, rekao je Koprek.

Varteks u stečaju znači da više od 500 radnica i radnika ostaje bez posla. Većinom se radi o ženama. Jedna od radnica, Željka Keretić, u Varteksu je provela 25 godina.

“U kasnim je pedesetima teško početi iznova, možda imaš elan, ali godine nose svoje”, rekla je za Jutarnji list.

“Lijep život sam ostavila tu i lijepe trenutke sam imala tu”, kazala je radnica Mirjana za RTL.

“Varteks je prejak brend da bi samo tako nestao i vjerujem da postoje temelji iz kojih se može nastaviti poslovanje”, poručio je Karlo Koprek, prenosi Index.

Očekuje se da će stečajni upravnik, uz podršku radnika i novih upravljačkih struktura, pronaći način za spas ove dugogodišnje tekstilne kompanije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija