Radnici ostali bez nagrade: Gdje je nestala 13. plata?

Radnici ostali bez nagrade: Gdje je nestala 13. plata?


Otežani uslovi rada i smanjen obim posla u privrednim društvima koja su prethodnih godina redovno nagrađivala zaposlene 13. platom, poljuljali su planove i doveli u pitanje nastavak ove tradicije, u kojoj su i do sada uživali tek rijetki radnici u Srpskoj.

Kako bi zadržali radnike, ali i nagradili one koji su svojim radom doprinijeli boljem poslovanju, poslodavci, koji se mogu nabrojati na prste, tradicionalno su isplaćivali bonuse.

Međutim, turbulencije u svijetu i neizvjesna situacija učinili su svoje pa će 13. plata, sve su prilike, sačekati bolja vremena.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je za “Glas Srpske” da je u Srpskoj veoma mali broj poslodavaca spreman da nagradi svoje radnike, što je, s druge strane, sasvim normalno u razvijenim zemljama.

– Vlada RS treba da podržava poslodavce koji su spremni da radnicima za lojalnost, dobru produktivnost, te uloženi rad i trud uplate 13. platu, božićnicu ili regres. Prema našim saznanjima, u Srpskoj ima tek dvadesetak takvih poslodavaca – kazala je Mišićeva dodavši da je pozitivnih primjera bilo u prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kao i u bankarskom sektoru, gdje se radnici selektivno nagrađuju.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je da nagrađivanje radnika zavisi od poslovanja tokom godine.

– Često smo praktikovali da radnike počastimo i stimulišemo nekim novčanim iznosom, da li povodom godišnjeg odmora ili pred Novu godinu. Međutim, ova godina jedna je od najlošijih kad je poslovanje u pitanju, zbog čega će mnogi poslodavci ove godine silom prilika taj običaj morati preskočiti – kazao je Pazurević, koji je i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino”.

Dodao je da će, uprkos svim problemima, radnicima uz platu nastaviti da isplaćuje regres.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija