Radnička je tuga pregolema: Građani BiH u borbi s rastućim troškovima

Radnička je tuga pregolema: Građani BiH u borbi s rastućim troškovima


Cijene u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme premašuju platežnu moć građana. Prosječne plaće nedovoljno pokrivaju osnovne troškove iz potrošačke korpe, a građani se svakodnevno suočavaju s novim poskupljenjima i neizvjesnošću.

Građani se žale na stalne promjene cijena, često na štetu njihovog budžeta.

Prosječna plata u aprilu u Federaciji BiH iznosila je oko 1.300 maraka, dok je potrošačka korpa dosegla gotovo 3.000 maraka. U Republici Srpskoj prosječna plaća iznosila je oko 1.400 maraka, a potrošačka korpa preko 2.600 maraka.

Penzioneri su u posebno teškom položaju s prosječnom penzijom tek iznad 500 maraka u oba entiteta.

Arman Zalihić, delegat u Parlamentu FBiH, navodi da se radi na privremenom rješenju kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka, kako bi se povećala neto primanja radnika bez dodatnih troškova za poslodavce.

Aljoša Čampara, također delegat u Parlamentu FBiH, nada se jednokratnim novčanim pomoći za penzionere te izmjenama zakona koje bi dovele do boljih uslova i povećanja penzija.

Vlada Federacije BiH se, prema podacima, zadužuje putem obveznica za milionske iznose, čime se pokušavaju pokriti budžetski deficiti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija