Radova ni na vidiku: Hoće li Brčko biti spojeno na autoput Sarajevo – Beograd?

Radova ni na vidiku: Hoće li Brčko biti spojeno na autoput Sarajevo – Beograd?


Tri godine su prošle od polaganja kamena temeljca u Srbiji za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo. Kako to obično biva, zbog administrativnog uređenja i političkih nesporazuma kasnimo. Umjesto intenzivnih radova, kako to biva u izbornoj godini, i dalje se traga za trasom koja kroz Distrikt Brčko spaja Beograd i Sarajevo. Skoro dva mjeseca intenzivnih sastanaka lokalne vlasti, ali i entitetske sjedale su za stol u potrazi za političko-stručnim kompromisom. Kako stvari stoje, za sto će sjedati i narednih dana.

Iz Sarajeva do Beograda autoputem i dalje samo animacijom. Kamen spoticanja, tačnije, spajanja i dalje u Distriktu Brčko. Za trasom se i dalje traga. Razgovori i pregovori, i to uglavnom iza zatvorenih vrata, još traju. Za sada je jedino sigurno da Distrikt neće finansirati upravljanje i odražavnje trasa autoputeva.

„Po svemu sudeći, na prostoru Distrikta Brčko imat ćemo trasu autoputa Banjaluka – Bijeljina i trasu autoputa Tuzla – Orašje, koji će se ukrštati u jednoj tački i u naravi činiti i dionicu autoputa Beograd – Sarajevo“, objašnjava Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH (SNSD).

Prvi čovjek Distrika predlaže da zajednički dio od oko deset kilometara gradi Distrikt, koji bi snosio i troškove eksproprijacije zemljišta.

„Dva kraka oko kojih se praktično usaglašavamo jesu: jedan prema Orašju, drugi prema Vukosavlju. Da li će biti dijelom zajednička ili neće? Radi se o četiri kraka dvije autoceste. Od toga su dva sastavni dio autoceste Beograd – Sarajevo“, navodi Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH (SDA).

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta je uradio analizu u kojoj je predstavljeno gotovo deset potencijalnih trasa za autoputeve kroz ovu lokalnu zajednicu. Sada je na potezu politika.

„Od početka je to stvar politike, donosioci odluka, predstavnici vlasti treba da utvrde šta je ono što želimo, zajedno s dva entiteta i predstavnicima države“, poručuje Saša Tanić, zamjenik direktora Zavoda za planiranje Brčko distrikta BiH.

Supervizor za Brčko Michael Scanlan prisustvovao je jednom od posljednjih sastanaka na kojem se razgovaralo o budućoj trasi mreže autoputeva.

„Važno je da vlasti Brčko Distrikta ovoga mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo početi s realizacijom ovog projekta od suštinskog značenja“, naglasio je Scanlan.

Do kraja mjeseca su ostale još dvije sedmice. Toliko i za dogovor. Što prije se krene, prije će i benefiti, jer će iskorištavanjem strateškog ekonomskog položaja Brčkog za kreiranje višemodalnog transportnog čvorišta – sa spojnicom autoputeva, rekonstrukcijom postojećega mosta, te osuvremenjivanjem luke uz poboljšan željeznički i cestovni pristup – pretvoriti Distrikt u prioritetnu destinaciju za ulaganja povezanu sa tržištima zemalja EU i Zapadnog Balkana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija