Radovan Višković: Primarni cilj Republike Srpske je mir

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je mir prevashodni cilj za zvaničnike Srpske i njenih institucija.

“Sve ovo radimo zbog mira. Naš cilj nije izazivanje sukoba, ali to ne znači da savijemo kičmu i da ko god naiđe opali nam čvoku. Moramo se boriti legalnim i legitimnim sredstvima na nelegitimne odluke”, rekao je Višković.

Višković je istakao da je godina na izmaku najteža od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Očito da neki projektori Dejtona nisu očekivali da će Republika Srpska doživjeti, evo za koji dan, 32. rođendan. Mislili su da ćemo nestati za nekoliko godina. Nismo nestali. Jedini smo u BiH koji se u punom kapacitetu zalažemo za Dejton i Ustav. Naš apel je `ako želite budućnost BiH, vratimo se Dejtonskom mirovnom sporazumu, ujedno i Ustavu`”, dodao je Višković.

On je istakao da je moguće vratiti se na Dejton, ako se želi sačuvati BiH.

“Ako ne želimo, nije moguće”, dodao je Višković.

On je naveo da se Bošnjaci nadaju da će im neki međunarodni moćnici ili Kristijan Šmit omogućiti da ostvare ratne ciljeve u BiH.

“Neće. I oni su u zabludi, i njih lažu. Samo što imam osjećaj da nisu toga svjesni. I onda kad se pojavi rečenica iz Republike Srpske da ukoliko taj nelegalni nametne zakon o oduzimanju imovine Republike Srpske, Srpska će ići u Narodnu skupštinu i proglasiti nezavisnost, imamo reakciju da mi prijetimo nezavisnošću. Ne, apsolutno ne. Zamjena teza”, naglasio je Višković.

Ako ne bude nikakvih problema, rekao je Višković, neće Srpska donositi nikakvu odluku.

“Ali ako vi pokušate da uzmete imovinu Srpske, onda mora svakom građaninu ove zemlje biti jasno da Republike Srpske više nema. Šta je onda Republika Srpska? Ime, koje će nestati…”, rekao je Višković za portal “banjaluka.net”.

On je poručio da Republici Srpskoj neće uzeti ime.

“Vidjeli ste i sada da se prijeti, da se čak lobira po ambasadama da se utiče da ne dođu iz Srbije i Crne Gore zvaničnici, da se izvrši pritisak na nas… Naši prijatelji će doći /na proslavu Dana Republike/, bez obzira na vaše ucjene i pritiske”, istakao je Višković.

Višković smatra da će, onog momenta kada Bošnjaci shvate da su u zabludi, krenuti pomaci ka saradnji.

“Ovo sada što imamo je `stend baj`. Oni se nečemu nadaju uz pomoć nekoga, a kada vide da smo mi istrajni u tome da ne možemo to prihvatiti, onda će morati shvatiti da, ukoliko žele BiH, moraju sjesti za sto i dogovarati budućnost BiH”, naveo je Višković.

On je potvrdio da je uslov broj jedan da odu oni koji su ovdje isključivo zbog svojih benefita, ne zbog BiH.

“To su nižerazredni političari koji nisu imali nekog napretka u karijerama u svojim zemljama, ovdje su dobro plaćeni. U jednoj neuređenoj zemlji, gdje mogu da se miješaju. Ovo što oni ovdje rade, to ne mogu da rade nigdje na svijetu”, naglasio je Višković.

On je dodao da ne može jedan ambasador, bilo koje zemlje na svijetu, da se upliće u unutrašnje stvari zemlje gdje je ambasador.

“Međutim, oni su osnovali stranke. Oni su lideri stranaka u BiH”, rekao je Višković i dodao da u Srpskoj ima dosta njihovih satelita.

Višković je pozvao sve lidere političkih partija iz Republike Srpske da se uozbilje i da shvate ozbiljnost trenutka u kome se nalaze.

“Da li će naredna godina biti teža ili ne, zavisi od nas. Mi treba da kreiramo svoju sudbinu i zato nam je prijeko potrebno jedinstvo, sabornost i sloga”, rekao je Višković.

On je ukazao da Republika Srpska ima usvojena sva strateška dokumenta za narednu godinu, i budžet, i ekonomsku politiku i zakone i druga, dok drugi entitet nije ni blizu toga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79