Rahim Gadžić (SDA) se vraća Parlament FBiH nakon što je Fadil Novalić izgubio mandat

Nakon što je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) zvanično ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u njegovu klupu bi trebao sjesti Rahim Gadžić.
Prema zakonu, u slučaju kada jedan od zastupnika ostane bez mandata njegovo mjesto popunjava sljedeći kandidat sa unutarstranačke liste.

U ovom slučaju je riječ o Izbornoj jedinici 2, a Novalića će zamijeniti Gadžić koji je na Općim izborima dobio 4.258 glasova te je zauzeo treće mjesto unutar liste SDA.

Gadžić je dugogodišnji kadar ove stranke, a 2020. godine je izabran za predsjednika SDA Gračanica.

On je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, potvrđena je prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora.

Osim njega, osuđeni su i Fahrudin Solak na šest godina i Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zvanično je ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu “Respiratori”.

Ovu odluku na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine te je utvrđeno kako u skladu sa izbornim zakonom Bosne i Hercegovine Novaliću mandat mora biti oduzet.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, Član 1.10 govori o prestanku mandata izabranim članovima tijela vlasti na svim razinama.

zmeđu ostalog, naglašava se kako će mandat prestati danom podnošenja ostavke, ako je opozvan u skladu sa zakonom ili danom smrti.

Također, tretira se i pitanje sudskih presuda.

“Mandat prestaje danom pravomoćnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”, pojašnjava se.

Presudom Suda BiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

U toku trajanja procesa, Novalićev mandat nije bio upitan, baš kao što nije bio upitan ni u periodu dok je obnašao funkciju premijera entiteta. Međutim, posljednjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine, stvari su se promijenile.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79