Rahim Gadžić (SDA) se vraća Parlament FBiH nakon što je Fadil Novalić izgubio mandat

Rahim Gadžić (SDA) se vraća Parlament FBiH nakon što je Fadil Novalić izgubio mandat


Nakon što je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) zvanično ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u njegovu klupu bi trebao sjesti Rahim Gadžić.
Prema zakonu, u slučaju kada jedan od zastupnika ostane bez mandata njegovo mjesto popunjava sljedeći kandidat sa unutarstranačke liste.

U ovom slučaju je riječ o Izbornoj jedinici 2, a Novalića će zamijeniti Gadžić koji je na Općim izborima dobio 4.258 glasova te je zauzeo treće mjesto unutar liste SDA.

Gadžić je dugogodišnji kadar ove stranke, a 2020. godine je izabran za predsjednika SDA Gračanica.

On je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, potvrđena je prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora.

Osim njega, osuđeni su i Fahrudin Solak na šest godina i Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zvanično je ostao bez mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu “Respiratori”.

Ovu odluku na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine te je utvrđeno kako u skladu sa izbornim zakonom Bosne i Hercegovine Novaliću mandat mora biti oduzet.

Prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, Član 1.10 govori o prestanku mandata izabranim članovima tijela vlasti na svim razinama.

zmeđu ostalog, naglašava se kako će mandat prestati danom podnošenja ostavke, ako je opozvan u skladu sa zakonom ili danom smrti.

Također, tretira se i pitanje sudskih presuda.

“Mandat prestaje danom pravomoćnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”, pojašnjava se.

Presudom Suda BiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

U toku trajanja procesa, Novalićev mandat nije bio upitan, baš kao što nije bio upitan ni u periodu dok je obnašao funkciju premijera entiteta. Međutim, posljednjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine, stvari su se promijenile.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija