Rama: Njemačka podržava “Otvoreni Balkan”, konačno se uklanja granica između Albanije i Kosova

Albanski premijer Edi Rama rekao je da njemačka vlada podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” i poziva na potpisivanje sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu prije Samita EU-Balkan 6. oktobra.

Rama je to objavio na Twitteru, dodajući da su to divne vijesti i da je to suprotno onome što govore ljudima u Prištini i Tirani.

Naglasio je da su vrata “Otvorenog Balkana” otvorena, ali da se ne može čekati na one koji ne žele da shvate da je to put budućnosti.

Rama kaže kako se upravo “Otvorenim Balkanom” konačno “uklanja granica između Albanije i Kosova”.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u “Otvoreni Balkan” (Open Balkan).

Inicijativi se za sada nisu pridružile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Zanimljivo je da je premijer Kosova Albin Kurti kritikovao inicijativu navodeći da “Otvoreni Balkan” više liči na “Balkan otvoren za utjecaje s istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine”, kao i “otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava”, piše AlJazeera.

Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči s prošlošću, rekao je Kurti, indirektno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79