Ramiz Salkić: S Dodikom je besmisleno i razgovarati

Ramiz Salkić: S Dodikom je besmisleno i razgovarati


“Neko je na izborima zaokružio moje ime i tako mi ukazao povjerenje da zastupam njegove interese u tijelu u koje sam izabran. Nema te pozicije zbog koje bih to povjerenje zloupotrijebio”.

Poslanik u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić danas nije želio prisustvovati sastanku koji je organizirao predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik o formiranju buduće entitetske vlade.

Upitan zbog čega je odbio otići na sastanak kod entitetskog predsjednika, a istovremeno su se sastanku odazvali trojica predstavnika liste Pokreta za državu – Mirsad Duratović iz DF-a, Sevlid Hurtić iz BH Zeleni i Saša Grbić iz SDP-a, Salkić je za Politicki.ba kazao da ima mnogo razloga zbog kojih je odlučio da ne prisustvuje jednom ovakvom sastanku.

“Nakon obraćanja predsjednika entiteta Rs na konstituirajućoj sjednici NS nisam vidio bilo kakav prostor za konstruktivan razgovor i dogovor, zbog čega se, nakon konsultacija sa Centralom SDA nisam odazvao današnjem pozivu na razgovor kod predsjednika entiteta.

Besmislen bi bio moj odlazak na razgovor kod Dodika o učešću u novoj entitetskoj vlasti, nakon što je on najavio da nastavlja sa ranijom politikom koja je provodila diskriminaciju građana Bošnjaka, koji su dominantno glasali za moj izbor u NS Rs”, kaže Salkić u razgovoru za Politicki.ba.

Ističe da bi bilo smisla razgovarati i biti dio pregovora da je najavljena promjena dosadašnje politike Rs, odnosno prestanka negiranja Bosne i Hercegovine kao države, prestanka negiranja genocida počinjenog nad Bošnjacima, prestanka negiranja bosanskog jezika i identiteta Bošnjaka.

“Imalo bi smisla razgovarati da je najavljen prestanak kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegiovine, povratak bošnjačke djece uVrbanjcima i Konjević Polju u školske klupe u kojim bi se izučavao bosanski jezik, da je najavljen prestanak veličanja presuđenih ratnih zločinaca, prestanak obilježavanja neustavnog i nezakonitog Dana entiteta Rs 9. januara …” kao, navodi Salkić, i pravedan odnos spram građana Bošnjaka kad je u pitanju zapošljavanje u javnim i državnim institucijima bilo na lokalnom ili entitetskom nivou.

To bi, kaže, bili dobri razlozi da kao poslanik bude dio pregovora i da da svoj doprinos u ostvarenju ovih ciljeva.

“U ovom trenutku puno je važnije sačuvati i čast i obraz do boljih prilika kada će nas sagovornici uvažavati kao narod i ravnopravne građane ovog entiteta sa punim pravima i obavezama.

Neko je na izborima zaokružio moje ime i tako mi ukazao povjerenje da zastupam njegove interese u tijelu u koje sam izabran. Nema te pozicije zbog koje bih to povjerenje zloupotrijebio”, poručuje na kraju našeg razgovora Ramiz Salkić.

Salkić je odbio komentira odlazak na razgovor kod Dodika njegovih kolega sa liste “Pokret za državu”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija