Ramo Isak: Ako se SIPA i MUP RS ogluše na naredbu Suda da uhapse Dodika, onda imamo ozbiljan problem

Federalni ministar policije Ramo Isak uzburkao je političku scenu u Bosni i Hercegovini kada je tokom gostovanja na Televiziji Sarajevo, u ponedjeljak, 6. novembra, ponovio da će Federalna uprava policije uhapsiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ukoliko dobije naredbu Suda Bosne i Hercegovine.

Ubrzo su uslijedile žestoke reakcije političara iz bh. entiteta RS, uključujući i reakciju ministra unutrašnjih poslova RS Siniše Karana, ali i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, koji su, između ostalog, izjavili da je Milorad Dodik štićena ličnost koju osigurava MUP RS  te da neće dozvoliti njegovo hapšenje čak i ako Sud BiH donese takvu odluku.

I Karan i Nešić nisu iznijeli tačne činjenice, jer u članu 4. Zakona o sudovima Republike Srpske navedeno je sljedeće:

Svako u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini dužan je da poštuje pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku”.

Samim tim, FUP može djelovati na teritoriji bh. entiteta RS i uhapsiti Milorada Dodika ukoliko Sud BiH odluči da je FUP policijska agencija koja je nadležna za realizaciju naredbe Suda BiH.

U takvim situacijama FUP je samo dužan obavijestiti MUP RS-a kako sprovodi službene radnje na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79