Raskol unutar HDZ-a u ZDK: Ivo Tadić napustio stranku, formira Hrvatski demokratski savez

Nakon dugogodišnjih političkih napetosti unutar HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Ivo Tadić, dugogodišnji član stranke, odlučio je napustiti HDZ i formirati vlastitu stranku pod nazivom Hrvatski demokratski savez.

Tadić je istakao da su podjele unutar stranke eskalirale zbog dugotrajnih nesuglasica u Općini Žepče, posebno naglašavajući ulogu načelnika Mato Zovka u tim podjelama.

Tadić tvrdi da nova stranka ima za cilj ponuditi alternativu Hrvatima u Općini Žepče te da su u pregovorima s drugim hrvatskim opozicionim strankama. Osim toga, istakao je da će politički naglasak Hrvatskog demokratskog saveza biti na ravnopravnosti, slobodi izražavanja i demokratskom donošenju odluka.

Sukobi unutar HDZ-a ZDK kulminirali su tokom zadnjih Općih izbora, a dodatno su se produbili tokom unutarstranačkih izbora, koje Tadić opisuje kao krađu. Njegovi naporu za jačanjem opozicije nisu naišli na podršku HDZ-a, što je rezultiralo formiranjem nove stranke govori u intervjuu za Klix.

Tadić je naglasio da nova stranka ima konkretnu političku agendu, posebno fokusiranu na Općinu Žepče, gdje je planirano predstavljanje kandidata za načelnika i listu za Općinsko vijeće. Upskos većem ideološkom podudaranju s postojećim hrvatskim strankama, Hrvatski demokratski savez želi se istaknuti kroz politiku ravnopravnosti, slobode izražavanja i demokratskog odlučivanja.

Govoreći o izmjenama Zakona o vladi ZDK, Tadić ističe da su one ugrozile položaj Hrvata u vlasti, posebno kroz smanjenje broja ministara iz reda Hrvata. Njegova podrška novoj Vladi ZDK, uprkos protivljenju HDZ-a, vidi se kao korak prema osiguranju ravnopravnosti i predstavljanja interesa Hrvata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79